woda butelkowana, czy gdańska "kranówka"

Chciałem poznać w końcu odpowiedź na nurtujące mnie od dłuższego czasu pytanie. Która woda jest lepsza? Czytałem, że woda z wodociągów musi spełniać takie normy europejskie, że czasami nawet jest lepsza od tej kupowanej w sklepach. Nie interesuje mnie odpowiedź typu ta albo ta, chcę by odpowiedź poparta była naukowymi dowodami, jakimiś wynikami badań, wypowiedziami ekspertów itp.

Ostatnio wziąłem butelkę ze sklepu i porównałem jej skład ze składem wody ze strony tutejszych wodociągów - nie znam się na tych liczbach, ale wydaje mi się, że woda dostarczana przez wodociągi jest bardzo dobra i muszę przyznać, że mi bardziej smakuje. Tylko czy w rurach ta woda nie łapie jakichś brudów? Ktoś się orientuje w tym temacie? Chętnie usłyszałbym wypowiedź osoby znającej temat od podszewki.

Mieszkam w bloku i mam w kranie wodę podgrzewaną przez spółdzielnię. Czy ta woda też nadaje się do picia? Czy proces podgrzewania nie wiąże się z jakimiś konsekwencjami? Jak ona jest podgrzewana?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: woda butelkowana, czy gdańska

> woda z wodociągów (..) czasami nawet jest lepsza od tej kupowanej w sklepach

Też tak czytałem/słyszałem.
I mi podobnie jak Tobie: bardziej smakuje

> czy w rurach ta woda nie łapie jakichś brudów?

Łapie. Zobacz, jak wygląda po przerwie w jej dostawie.
Jednak przy stałym przepływie, stężenie "brudów" jest minimalne.

> mam w kranie wodę podgrzewaną przez spółdzielnię. Czy ta woda też nadaje się do picia?

Ciepła woda jest bardziej podatna na rozwój drobnoustrojów.
Jednak:
1. Woda jest chlorowana/ozonowana właśnie po to, aby zapobiec zakażeniom bakteryjnym
2. W bloku ciepła woda jest praktycznie w ciągłym obiegu i ewentualne zakażenia nie zdążą sie rozmnożyć.
Jednak bezpieczniej jest pić kranówę zimną.

> Jak ona jest podgrzewana?

W wymienniku ciepła, zasilanym przez EC lub z lokalnej kotłowni.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja jednak wolę kupić butelkowaną wodę, z minerałami itp. Piją to dzieci, więc wolę mieć pewność, że dostają to co najlepsze https://stolicazakupow.pl/kategoria/artykuly-spozywcze/napoje-i-woda/woda/popularne-wody/cisowianka-perlage/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (700 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

e-sport (6 odpowiedzi)

co sadziecie o suplementach dla gamerow? czy faktycznie sa one skuteczne? czy na prawde...

Prezent dla kobiety (174 odpowiedzi)

Co można kupić kobiecie znając się od dwóch miesięcy. Zapraszam do dyskusji panie też mogą...