wydatki samotnej matki:)

Nawiązując do bliźniaczego wątki o wydatkach domowych w rodzinie,mam pytanie do samotnych mam wychowyjacych Malucha jak dajecie sobie rade? jakie sa wasze wydatki? jak sobie ma poradzic mama w modelu 1+1?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wydatki samotnej matki:)

wiesz co generalnie mogła isc do matki mieszkac do mieszkania 100m, a mój maz gdzie miał iść mieszkac? Moze razem z nia i jej kochankiem?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Miała pod mostem wylądować?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wiesz matka akurat zostala w mieszkaniu zakupionym przez mojego męza i przez nia, nie ma kredytu.Nie spłacała mojego meża. Z mieszkania nie zabrał niczego, tylko swoje rzeczy, wiec chyba nie ma tak zle co?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

Chciałabym choć zblizony mieć. Przyjmuję, że matka musiała się wyprowadzić z dzieckiem do malutkiego mieszkanka, ale "pozwalam" im mieć kablówkę i internet... W sumie mój błąd, po co eksiarze taki luksus?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Agatha nie chce mi sie juz z toba dyskutowac bo i tak widze ze ty jestes najbardziej obeznana we wszystkim
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Duzy ten czynsz....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Przyjmuję, że 500 od matki idzie na połowę czynszu i opłaty. Czy dziecko mieszka za darmo?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie za 500 a 1000 bo taką sama kwotę matka powinna łozyc na dziecko, oj chyba nie wiesz jednak wszystkiego. Nie utrzyma sie miesięcznie dziecka za 1000 zł?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tak, 5000 to u bogatych, ale są to po prostu alimenty adekwatne do wcześniejszego poziomu życia rodziny i zarobków ojca. Tysiąc to u przeciętniaków i na żadne luksusy nie wystarcza.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tak, trzeba być geniuszem, żeby nie dostrzec TWOJEJ mądrości "w temacie" utrzymania dziecka za 500 złotych.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Agatha 5000 na dziecko łał w bogatym srodowisku sie obracasz, ja z tych biedniejszych nie mam tak majetnych znajomych
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Agatha jak zwykle jestes najmadrzejsza :) I to w kazdym temacie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

Oby trzecia niunia miała takie samo podejście jak Ty, to zrozumiesz ;)
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

ja jestem taka nowa "niunia" jak to pisze Agata i do szału doprowadzaja mnie takie posty bla bla bla. Była żona mojego męza pracuje na1/2 etetu bo jej sie po prostu nie chce i w takim wypadku nie mam zamiaru jej sponsorowac.
A dziecko i tak dodatkowo dostaje od nas wszystko wiec nie uwazam ze mój maz ma płacic wieksza kwote niz 500 pln.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 17

*za dużo tych tysięcy ;) Od tysiąca do pięciu, nie pięciu tysięcy tysięcy :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Takie SĄ koszty utrzymania dziecka, jeśli żyje się zwyczajnie.

Wśród normalnych znajomych mamy alimenty 1000-5000 tysięcy na dziecko, płacone bez mrugnięcia okiem. No i są jeszcze alimenciarze, którzy płacą 350 i wygłaszają brednie o kosmetyczkach (a przodują w tym zwłaszcza ich nowe niunie).
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

@~ja - tę retorykę zostaw na salę sądową, bo na mnie ona nie działa. Alimenty zasądza się od UZASADNIONYCH potrzeb uprawnionego i możliwości zarobkowych obowiązanego. Nie chce mi się tutaj opisywać, co oznaczają obydwa pojęcia - spytaj się swojej adwokaciny, to Ci wyjaśni:)
Idąc dalej, dziecko powinno żyć na takim samym poziomie, jak rodzice. Zatem jeśli poziom życia nie może ulec obniżeniu, bo rodzice się rozeszli - jeśli zarabiają tyle samo, to dziecko powinno otrzymywać te same świadczenia, co poprzednio. Z tą różnicą, że rodzice są obowiązani W RÓWNYM stopniu łożyć na utrzymanie swoich dzieci. I tu nie zawsze działają "osobiste staranie", które za chwilkę wyciągniesz w dyskusji, jako że ojciec dziecka również może, tak jak Ty, te starania popełniać.
To co napisałaś, jest stekiem bzdur - ale odniosę się do tego w odrębnym poście, aby nie mieszać zbytnio w tym.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ja mojemu dziecku tez niczego nie odmawiam, napewni nie jedzenia opieki medycznej, prania i gazetek. Ale twoja kwota jest ogromny. Ale kazdy robi jak uważa
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mamy też jeden fakt: kiedy mama i tata byli razem, wydawali na życie około 5 tysięcy miesięcznie. Dzieciom nigdy NICZEGO nie brakowało i żyły na wysokiej stopie. Czy jak tata i mama nie są razem, to nagle mają zacząć klepać biedę i odmawiać sobie wielu rzeczy? Wg prawa komfort życia dziecka nie powinien się zmienić po rozwodzie/rozstaniu, jeśli nie ma ku temu przesłanek (patrz - rodzic stracił pracę itd itp.).
To ja mogę sobie odmówić - dziecku nigdy - i taka jest prawda. Boli?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

...ale pisz dalej:) Baaaardzo ciekawy wątek^_^
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

firanki przez internet??? (17 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?