wymówki gości

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
jak pewnie u prawie kazdej z nas czesc zaproszen jest rozdana, my rozdalismy w majowke u mojej rodziny i oto wymowki jak dla mnie najlepsze:)

nie wiem czy wezme urlop w tym czasie ( przyjezdza co roku do nas)
nie potrzebnie sie fatygowaliscie z zaproszeniem i tak nie przyjedziemy
za daleko
nie mamy kasy
nie mam z kim isc
nie mamy z kims dziecka zostawic przeciez 3,4 letniemu dziecku nie naleza sie wakacje nad morzem;)
jestesmy za starzy na wesela!!!!! (malzenstwo ok 50lat)

a jak tam jest u Was?:)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wymówki gości

z mojej rodziny i jego beda wszyscy... zapraszamy najblizsza - czyli 25 osob..

Nam ani nikt nie potwierdzil, ani nikt nie odmowil:p Az strasz sie bac;)
mam nadzieje, ze nikt nie odmowi, bo chcialabym,zeby wszyscy byli:)

- nie wiem czy dam rade załatwić sobie wolne
- wujek w morzu a ciocia niechce przyjsc sama

zapomnialam o jednej wymowce

jestem w ciazy

- my nie chodzimy na wesela (najbliższa ciocia)
- mamy remont w czerwcu (a ślub w lipcu) i musimy po nim posprzątać - ta druga część mnie rozwaliła kompletnie
- nie mam z kim przyjść
- będę w 7 miesiącu ciąży (dla mnie to nie jest powód)
- nie przyjadę, bo głupio tak samej... (ciocia której córki będą)
- bo ja nie mam siły (moja babcia, która skacze po stołach żeby zawiesić firanki)

Najgorsze jest to, że problem robią tylko goście z mojej strony, a goście ze strony Alexa nie mają jakoś problemu żeby przyjechać na nasz ślub aż ze środka Rosji!!

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Brzoskwisia - to ze dla Ciebie 7 miesaic nie jest powodem to nie znaczy ze dla wszystkich, ja tez bym nie poszła ze wzgledu chocby na b.głosna muzyke... piszesz tak jakbys byla pepkiem swiata i czujesz sie oburzona ze ktos nie chce przyjsc

:/

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

a co ma głośna muzyka do ciąży?

Ja na slubie mojej siostry bylam w 5 m-c ciazy i mnie przeszkadzala mi glosna muzyka,to nie jest dobry argument.Mojego swiadka zona bedzie u nas na slubie choc to bedzie poczatek 8 m-c .Nie rob z kobiec ciezarnych inwalidek.

ja też byłam u kolegów w 5 i 7 m-cu ciży - przecież skakać nie trzeba A co do głośnej muzyki - Państwo Młodzi usadzili nas najdalej od orkiestry

a u nas Ci wszyscy którzy pracuja juz maja wzięte urlopy i nie ma dla nich problemu. Jak ktos chce przyjsc to przyjdzie a nie wymysla idiotyczne wymówki!

dokladnie!!!!!

"mamy remont w czerwcu (a ślub w lipcu) i musimy po nim posprzątać - ta druga część mnie rozwaliła kompletnie"
KAPITALNE

no niestety te wymowki to tez tylko moja rodzina, na poczatku na zaprosznych ok 60osob potwerdzilo 7!!!!!!!!!! a z dobrym wiatrem bedzie 20

a z tym remontem to naprawde niezle;))

- mamy samochod zepsuty i nie dojedziemy ( ale na 'polter', ktory jest dzien wczesniej to przyjada z checia!!!)

he he świetne

bo nie ma z kim zostawic pieska !!! a on nie lubi obcych !!!

my jeszcze zaproszeń nie rozdaliśmy ale i tak wiem, że od strony męża będą robić wymówki bo mnie nie nawidzą. Moja rodzina będzie cała. Dlatego zaprosiłam jak najwięcej znajomych. Oni mnie nie zawiodą

jak czytam Wasze perypetie to szkodami Was naprawde, tyle przygotowan a goscie maja Was w powazaniu....
az nie do wiary ale my nie mielismy takich przebojow (tylko jeden kuzyn mamy nie przyjechal z Brzegu bo nazwijmy to tak "nie mial konkretnego powodu") ale to my mielismy go gdzies :D a reszta juz przy dawaniu zaproszen potwierdzala obecnosc i nie bylo zadnych niedomowien!

SmoothMove napisał(a):

> my jeszcze zaproszeń nie rozdaliśmy ale i tak wiem, że od
> strony męża będą robić wymówki bo mnie nie nawidzą. Moja
> rodzina będzie cała. Dlatego zaprosiłam jak najwięcej
> znajomych. Oni mnie nie zawiodą
jak to nienawidza?????

- bo ja to mam juz gebe do samej ziemi a poza tym czy bedzie Jagoda ze Zbyszkiem? (moja ciocia, siostra mojej babci a pytala sie o osoby ktore sa z mojej dalszej rodzinki a widzialam ich moze raz w zyciu:))
- nie wiem czy przyjdziemy, bo to piatek a my wierzacy jestesmy, poza tym jak my dojedziemy z Wejherowa? A tak w ogole to Magdusi nie moge zostawic samej (Magdusia ma lat 17) - powiedziala to ciocia mojego Tomka

Tragedia...:)

biedna ta 17 letnia Magdusia;))

No napradwe;)

"nie wiem czy przyjdziemy, bo to piatek a my wierzacy jestesmy"
A CO to ma do rzaczy??

piatek jest dniem postu - nie mozna jesc miesa....

tylko nie krytykujcie mnie ja tego nie wymysliłam - tylko wyjasniam!!

Nie można jeść mięsa i nie można się bawić.
Dla mnie - lekki absurd.

to niech go nie jedza i nie tancza do polnocy;))))

No i swietnie! Ksiadz nam udzielil dyspensy. Poza tym piatki sa coraz bardziej popularne. Opinie wszystkich ktorzy mysla inaczej mam gdzies..

hehe, ja skumałam, że właśnie poszczą w piątki... )

och jaka ja nie kumata... :)

kolo mojej cioci mieszka gosc ktorego czesto odwiedza ksiadz i czy piatek czy nie piatek (oczywiscie jak jest cieplo) siadaja przed domkiem i rozpalają grilla, i rowno wcinają kielbasy i inne smakolyki....

ksiadz to moze sobie dyspense wydac..........!!!!!

m. in.:
- nie, bo nie (bez powodu)
- nie wiem, czy nam się będzie opłacać, bo z dzieckiem i tak długo nie posiedzimy

noooo, może oni sie boją, żeby imprezy nie zrobiła, a nie ze bidulka sama zostanie :))))))))))))))

u mnie jeszcze nikt nie odmówił, ale tak jak pisałam wyżej wszyscy potwierdzają przybycie, a nawet się sami zapraszają:))))!!!tak źle i tak nie dobrze....ostatnio zadzwonił Jarka kuzyn, którego zaprosilismy z żoną, ten dzwoni i mówi: a możemy zabrać Marcinka??on by chcętnie nad morze przyjechał, więc nastąpiła lekka konsternacja...sprawa jeszcze nie zakonczona, bo póki co nie mamy miejsca żeby go zaprosić!!!a jak się okazało Marcinek ma 17 lat...:))masakra

mopj wujek powiedzial,ze nie przyjedzie bo "Monika, ja by, chetnie pojechal, ale ja smutas jestem a na weselu powinni byc ludzie ktorzy lubia sie bawic" a kuzyn powiedzial,ze jak wujka nie bedzie to on tez nie przyjedzie

oj ile ja bym dala aby sie ludzie sami zapraszali boje sie ze bedzie ich malo a sala taka duza;/

Madziulka, a ja z kolei jestem lekko zła na takie telefony, bo jeszcze jedna taka akcja była, a my mamy już 100 osób i choćby nie wiem co, to już więcej nie wejdzie, będzie ciasno...z mojej rodziny wszyscy potwierdzili, z jarka jeszcze dzwonią, jestem w szoku, że wszyscy tak chcętnie chcą przemieścić pół Polski żeby być.

no wlasnie moi sa z gor i nie chca jechac taki szmat drogi, a zalatwiasz im wszystkim noclegi???

część mojej rodziny też mnie zawiodła, nie przyjdą bo się nie mogą między dobą dogadać więc jakby"mszczą" się na mnie.
Trochę mnie to zdołowało- ale z drugiej mój brat ma racje, jeśli mają przyjść i stroić krzywe miny to po co, niech przyjdą Ci co na prawdę chcą być z nami tego dnia;)

tak...jakieś 30 osób będziemy musieli przenocować:(

hej.
czytajac wypowiedzi wasze czuje winna sie. sama slubuje w pazdzierniku i zaproszenia jescze przede mna, mamy zamiar w lipcu rozdawac.moja rodzina bedzie, ale ciekawa jestem jak z tomka rodzina, bo juz ominelo nas tyle wesel, chyba juz z5 , a ostatnio w kwietniu i oczywiscie odmowilismy. na poczatku to tomek nie mogl przyjezdzac do polski, bo nie mial wizy, albo paszport czekal na wize, jak dzobrze, ze juz brak tego problemu, pozniej 3 razy bylam na weselu u tomka braci, 3 x spalam w hotelech, gdzie placilam kupe kasy, dalej musialam najczesciej sama jechac do koscila, bo wesela byly okolo 50 km od kosciola. w tym roku powiedzialam nie. dla mnie jechac z zagranicy do polski, dalej 200km do tej miejscowosci i nie miec zapewnionego noclegu, a najblizszy hotel jest 50km od miejsca wesela jest to cos nie tak i panstwo mlodzi olewaja ta organizacje. dzieni sa czasami ludzie .zreszta takie odleglosc sprzyjaja wypadkom samochodowym.
dlatego nauczylam sie i nie bede miala takich odleglosci. zapewniam nocleg, jesli chca. ale wracajac do temat, rowniez nie umialam powiedziec dlaczego nie przyjezdzam konkretnie. i zdalam sobie teraz sprawe.
ale rozpisalam sie, sorki, ale rozmyslalm o tym

nasza cala rodzinka jest przyjezdna wiec mamy sporo gosci do "przenoclegowania" tymbardziej ze rodzice sie uparli ze trzeba gosciom zapewnic nocleg... chcieli - to mają :)

to gdzie zalatwiacie im nocleg?i za ile?:)

my robimy małe wesele, bedzie nas łącznie 23 osoby i kazdy ma nocleg na miejscu bo to jest akurat mały pensjonat z sala i tyloma noclegami akurat. 40zł od osoby jak nie mniej

1."nie wiem czy tego dnia nie bede mial egzaminu"- kolega robiacy studia podyplomowe i dalej : "jak znajdziemy chwilke w ciagu dnia,to moze uda nam sie wpasc do kosciola"
2. przyjaciel mojego M obrazil sie na to ze nie zostal poproszony na swiadka- wiec skoro my nie widzimy jego w tej roli, to on nie zaszczyci nas swoja obecnoscia
3. ciocia jest w zalobie- rok temu (dwa miesiace po smeirci meza)"bawila sie" na weselu M kuzyna
ale generalnie odmowilo nam jakies 60 osob
oczywiscie trzeba bylo dzwonic- bo widniejace na zaproszeniu "prosimy o potwierdzenie przybycia" jest dla wiekszosci tylko i wylacznie dla ozdoby

U mnie najlepsza wymówka to bardzo bliski kuzyn mojego męża, który stwierdził, że nie przyjedzie z narzeczoną z Warszawy, poniewaz ona nie ma biletu ulgowego na pociąg !!!!! a on, pracując w ABW ma bilety darmowe - PARANOJA !! Tak na marginesie, oni mają ślub w październiku więc nam chyba też się nie będzie opłacało bo oboje nie mamy niestety zniżki na pociągi ;)
Niestety tak już jest, że dla niektórych, zdawać by się mogło bliskich nam osób nasz ślub nie jest na tyle ważną okazją aby "poświęcić" choćby 50 zł. Radzę więc wszytkim aby po prostu takimi gośćmi się nie przejmować

Walentynka masz racje!
odmawiaja i to w sposob irracjonalny gosci najblizsi i tacy ktorych jestesmy najbardziej pewni
na poczatku to boli, ale szybko na szczecie mija :)

Madziulka - tam gdzie mamy wesele jest dom do wynajecia z pokojami dla gosci (jeden z wazniejszych powodow dlaczego zdecydowalismy sie na to miejsce)

Ojoj... nie zazdroszcze... Ja też mam taką czarną wizje:( ale zobaczymy jak to będzie:) ale ciocia(siostra taty), że zaproszenie na wesele to jest nagorsze co mogło ich spotkać w ich wieku (54 lata) sugerując, że źle im zyczymy... Teraz tylko mają problem, co ubrać, co kupić itd itd....

Ja mam nadzieje, ze nie uslysze tego typu idiotycznych wymowek i w ogole mam nadzieje,ze nikt nam nie odmowi. Zreszta nawet o tym nie myslalam. Dzis jako pierwi potwierdzili przybycie dziadkowie Narzeczonego- to bylo mile:)
Moja Ciocia z Niemiec w dzien naszego slubu niestety pracuje i powiedziala, ze niestety bedzie musiala zachorowac i przyjedzie do nas na slub i wesele:)
Nie wyobrazam sobie,zeby kto kolwiek z zaproszonych osob nie przyjechałby.

niezleeeeeeeee z tym biletem na pociag;)) ale sie usmialam hehehe

U nas ciocia z Berlina rzuciła tekstem: "czemu pobieracie się we wrześniu, przecież wiecie, że ja mam urlop w sierpniu ?"

Reszta z zagranicy początkowo marudziła, że nie mogą tak wcześnie planować urlopu i takie tam. Ale nieoficjalnie się dowiedziałam, że mają już zarezerwowane bilety i musimy ich w piątek odebrać z lotniska :)

Wymówki zaproszonych przeze mnie:
1. "To za duży wydatek..."
2. "Bla bla... problemy zdrowotne..."
I moi faworyci:
3. "Jestem za stara na wesela..."
4. "Nie mam jak wrócić."

:)

Wbite. Łachy nie robią! ;)

Pozdrawiam.

wlasnie dziewczyna swiadka zadala mi dwa rozwalajace pytania
wesele w zatoce laska jest z gdyni
1)jak wroca do domu,czy dla gosci przewidujemy powrotne taxsowki
2)czy swiadek musi zostac do konca,bo na drugi dzien jada do babci

wiecie co dziewczyny ja uwazam ze czy byscie zaprosily cala rodzine czy polowe to i tak was obgadaja skrytykuja..

kto chce to bedzie i stanie na glowie ,nie mowie o sytuacjach exstremalnych

mi w sumie tez jednaosoba odmówiła a własciwie powiedziała ze nie wie (egzamin) ale to obrona wiec nie bede nalegac... a tak to wszyscy

te niektóre wymówki są przykre bez kitu :( zniżka na pociąg <ściana>

Dobry temat!
Kolezanka odmowila tlumaczac sie najpierw ze nie ma z kim isc, potem ze nie dostanie urlopu a na koniec ze ma pilna wizyte u dentysty ( PILNA na 2 mies przed slubem?)
Inna z kolei wziela urlop na nasz slub a ze dostala wiecej niz sie spodziewala to postanowila wyjechac na wakacje, bo nasz slub wypadl jej w samym srodku urlopu.

Byly tez inne powody typu ciaza ( poczatki), za daleko, brak urlopu itp.

Na poczatku sie przejmowalam, ale o dziwo w dniu slubu nawet przez moment nie pomyslalam o tych ludziach.

A propos to te kolezanki juz nie sa moimi kolezankami :-)

ale z drugiej strony jak się czyta niektóre wypowiedzi na forum w jaki sposób dziewczyny zapraszają gości to się nie ma co dziwić, że tyle osób odmawia:(

na palcach jednej reki moge wyliczyc moje grono prawdziwych przyjaciol.
w zeszlym roku, moja wieloletnia przyjaciolka, chyba nawet jedyna, wychodzila za maz...niestety mieszkam za granica i mam bardzo absorbujaca prace...niestety nie dostalam urlopu na jej slub i wesele...bardzo ale to bardzo zalowalam, ze mnie tam nie bylo!
ale ona to zrozumiala, i nadal sie przyjaznimy...a TY melanio piszesz, ze te dziewczyny nie sa juz Twoimi kolezankami...moze rzeczywiscie te powody, ktore niektorzy podaja to zadne wymowki...a szczera prawda i cos na co, my nie mamy wplywu!

główne ze strony męża - za daleko (moja kuzynka pokonuje 1000 km żeby być z nami tego dnia a rodzinie męża nie chce się jechać 400)

U mnie jest ten sam problem - moi goście nie mogą przejechać 400 km, bo im jest za daleko, a goście Alka wszyscy przyjadą prawie ze środka Rosji i na dodatek będą czekać w Kaliningradzie 3 dni na otrzymanie wizy (i nikt nie marudzi, że jest za daleko, że to będzie bardzo długo trwało itp)

A tak a propo tej zniżki na bilet pociągowy z Warszawy to powiem że bilet na tanie linie kolejowe której jeżdżą na tej trasie kosztuje 27 zł (trzeba tylko ok tygodnia wcześniej go zakupić)

up macie jakies fajne wymowki moja rodzina mnie dobija:( ze strony Andrzeja odmowila nam jedna rodzina bo juz 2 miesiace wczesniej dostali zaproszenie na wesele na 4 sierpnia i juz potwierdzili ze beda
a moja rodzina!!szok oprocz chrzestnych beda tylko 2 kuzynki!! SZOK!!

wymowki
wycieczka za granice nas za duzo kosztowala i nie mamy kasy (ja trabilam o weselu od roku)
nie przyjedziemy bo wujek X bedzie a my go nie lubimy
nie przyjedziemy bo to wielka wyprawa z 9 letnia dziewczynka (spoko jechali juz nad morze z nia jak miala 3 lata wtedy to nie byla wyprawa!!)
nie mamy z kim dziecka zostawic
zle sie czujemy
a pozostale wymowki NIE BO NIE!!

na dodatek nikt nie dzwoni i jeszcze z laska odp jak zadzwonie w sumie odmowilo mi ok 50osob!!

moja ciocia to pobiła wsyztskich na głowe-nie będę winikac jaka jest sytuacja w mojej rodzince-jak wiadomo na zdjęciu....itd.
no więc wysłałam zaproszenie cioci a jej synom nie-oni są grubo po 30 nie mam z nimi kontaktu widzialam ich kilka razy-a ona odwaliła mi list-że jak ich nie zaprosze na wesele to ona przestaje byc moją ciocią:-D(siostra mojego ojca) ostatecznie wyjaśniła,że chodzi o to,żeby dostali,,papier'' z zaproszeniem do ręki-a na wesele i tak nie przyjdą bo ich nie stać-ale mam im wysłac i już:)bez komenatarza

i co wyslalas?:)

jeszcze nie ale wyśle-po zapewnieniu ,że nie przyjdą-wesele robimy małe 45 osób-wyjaśniłam co i jak prosto z mostu i ciotka zmiękła:)

ja dzis wyslalam zaproszonka, a reszte roznosimy osobiscie po rodzince i znajomych.............
ciekawa jestem jak to bedzie u nas?????????????????

u mnie rewolucja w rodzince normalnie przez nasz ślub:)i dobrze-wiele rzeczy zostało wyjaśnionych -musiał aż nasz ślub być ,żeby do tego doszło-powodzenia:)

u nas w końcu nikt nie odmówił, nie będzie paru osób ale znam ich sytuację więc no comments

za to parę znajomych chciało się "wbić" na wesele :) tzn dostali zawiadomienie a mysleli że to zaproszenie

my mamy potwierdzenia przybycia do 7 lipca, no, ale jak narazie jeszcze nikt sie nie zglosil...oprocz wujka, ktory nie zadzwonil do nas tylko do cioci, powiedziec, ze nie przyjada, bo oni sklepu musza pilnowac, to ciocia powiedziala mu co mysli, a pozniej zadzwonil, ze mial operacje na kregoslup, i do wrzesnia byc moze bedzie musial miec jeszcze jedna...no coz nikogo sie do niczego nie zmusi, a tym bardziej do zabawy...

a mnie najbardziej irytuje to, że prawie nikt nie potwierdził przybycia... chociaż jak "wół" było napisane do kiedy.... i pod jaki nr.... no iw rezultacie dzwoniliśmy do prawie do wszystkich sami ...no może i czasami pozapominali... ehhh wyrozumiałym trza być.. czasem ;)

a z wymówek to najlepsza była taka, że paznokieć wrasta u stopy, a służba zdrowia strajkuje ;)
puls ta, że po potwierdzeniu przybycia po 2 tyg przyszedł sms, że jednak wyjazd na kolonie jest w tym samym czasie co ślub !
pozdrawiam
tylko spokój nas uratuje ;)

ja moze nie o wymowkach ale sie wkurzylam!!!

wyslalam narazie zaproszenia nie do wszystkich, tylko do paru osob w rodzince (na reszte zaproszen czekam az listonosz wsadzi do skrzynki) przed chwila zadzwonila do mnie mama ze do niej ciotki sie rozdzwonily, ze tylko magda i ewa dosaly zaproszenia a one nie! i sie poobrazaly.....!!! jakos mama wytlumaczyla im ze czekam na druga partie zamowienia, ale co sobie ciotki pomyslaly to juz sobie pomyslaly i tego sie nie cofnie.... :(((

THe best roku 2007---babcia ma chora noge( mowi dziadek i wola tereska, chodz bo goscie przyszli,,,no szybciej , biegiem)..No nie moglam!!!!!!!!!

ja w piatek po 22 dostałam sms-a - wysłnego z INTERNETU od koleżanki ze nie przyjdzie , bo jej chłopak złałam nogę ----- a ona niema chłopaka :) Pewnie nie miała z kim przyjśc,a było jej głupio samej, wiec zwlekała do oststniej chwili....... Nie dość ze tak nietaktownie to zrobiła, to jeszcze za te 2 osoby musieliśmy zapłacić w knajpie

mysle że tym pobije wszystkich:
-moja 40 letnia chrzestna stwierdziła, że ma hemoroidy!!! i nie wysiedzi w samochodzie taka droge żeby dojechac do gdyni :)))) może spodziewała sie, że wynajme jej jambojeta!! mój ojciec jak to usłyszał, to myślałam, że zawału dostanie!!!
- a drugi mega wypasiony powód - moja kuzyneczka dewotka obroniła 2 tygodnie pracę mgr i jest tak biedna zmęczona, że nie da rady przyjechać
- a inni to nawet sie nie tłumaczyli!
a szkoda sie nimi przejmować, dziewczyny niech nikt nam nie zepsuje tego dnia! :)
ja tylko sie ciesze że zaprosiłam dużo znajomych, bo z rodziny odmówiło ponad 20 osób i gdyby nie znajomi, to malusie wesele by się zrobiło :(

Egoiści czy materialiści?

Egoiści czy materialiści? Kim jesteście?

Nie wiem czy czepiacie się ludzi dlatego że nie dali się zmusić by się u was pojawić, czy może dlatego że liczyliście na ich prezenty.

Jestem ciekaw ile razy wy odmówiliście by pojawić się na ślubie, chrzcinach, komunii, bierzmowaniu, rocznicy ślubu, urodzinach czy jakiejkolwiek innej uroczystości która była dla kogoś ważna.

Ludzie mają własne życie i własne problemy. Świat nie kreci się wokół waszego ślubu.

Re: Egoiści czy materialiści?

Nataniel, wchodząc tu powinieneś zdać sobie sprawę, że tu świat kręci się wokół ślubu. Jako facet masz kompletnie inny odbiór wszystkich przygotowań i stresów z tym związanych niż osoba, ktora to przygotowuje. Nie oszukujmy sie, naprawde w kilku przypadkach dziewczyny przyznaly sie ze ich narzeczeni im pomagaja. Prawie każda wszystko musi załatwiać sama. W tym krotkim czasie potrafi dojsc do powaznych spięć z wszystkimi dookola, a organizatorka ma wrazenie, ze jej charakter schodzi na psy.

Nie dziw sie wiec. To przechodzi po wyjsciu z kosciola lub urzedu.