xpecially 4 Hal

Nie chciało mi się w innym wątku brnąć z Tobą w jałową dyskusję o korzyściach z wydawania publicznych pieniędzy na bzdury.
Mam dla Ciebie (i iinnych post-Keynes'istów;) znakomity tekst do poczytania.

Mimo tego, że wiem iż:
- nie cierpisz PiS-u (ja zresztą też:)
- uważasz Ziemkiewicza za PiS-owca (vide powyżej) czyli człowieka, który z definicji nie może nic mądrego powiedzieć
- co gorsza: Ziemkiewicz jest/był pisarzem SF - czyli: vide powyżej :)

PROSZĘ:

Przeczytaj ten tekst:
http://fakty.interia.pl/felietony/ziemkiewicz-mysli_nowoczesnego-endeka/news/zycie-na-kredycie,1738352

Poczym go zgnój - ale racjonalnie: z użyciem rzeczowych argumentów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: xpecially 4 Hal

Przeczytałem. Cóż mogę Tobie napisać? Ziemkiewicz dokonuje, na bazie mrocznych wizji Rybińskiego, przeszłej analizy ekonomiczno-historycznej systemu kapitalistycznego - nic odkrywczego.
Zwróć proszę uwagę, że całość tego felietonu to Opowieści z Krypty okraszone trupim chłodem tych, co polegli na rynku. Wieszczy rychły koniec (Rybiński wieszczy koniec świata mniej więcej od dwóch lat), natomiast brakuje w jego wizjach propozycji światła. To defetyzm, katastrofizm i fatalizm w jednym - apokaliptyczna wizja Europy w stylu Max Max`a (Mad Jerry?). I tu zasadzie można by podsumować ten felieton - skoro Ziemkiewicz, to ex-pisarz SF, łatwo mu przychodzi opisywanie rzeczywistości przez pryzmat naukowej fikcji (nomen omen) kreowanej przez pisowskiego guru ekonomii Rybińskiego.

A ja z uporem maniaka, za którego czasem mnie uważasz, będę powtarzać do znudzenia, że w sferze finansów nie ma szaleńców, są za to sprytni i bezwzględni inwestorzy (Soros), którzy potrafią kreować rzeczywistość tak, jak im akurat czapka leży (upadek funta).

Kryzys ekonomiczny, jest w mojej ocenie tworem sztucznym, zaplanowanym i realizowanym w celu "przewietrzenia" rynków. Tak jak największe fortuny powstawały w okresie I i II Wojny Światowej, tak w ogólnoświatowym zamęcie III Wojny Światowej Ekonomicznej, tak i tym razem będzie tak samo - tu się zgadzam z Ziemkiewiczem, słabi upaść muszą, silni będą jeszcze silniejsi, a przebiegli i przewidujący spiją śmietankę po upadłych; takie żerowanie na trupach. Ale tak było, jest i będzie...

Co będzie jutro? Fakt, tego nikt nie wiem - ale warto się na to jutro przygotować. Zamiast epatować się ekonomiczną naukową fikcją (ESF? ooo wymyśliłem nowy trend!!), lepiej wziąć się do roboty i przygotować na to jutro. Pierdołami garnka nie zapełnisz!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

"całość tego felietonu to Opowieści z Krypty okraszone trupim chłodem"

Prosiłem o rzeczową krytykę.

"ja z uporem maniaka, za którego czasem mnie uważasz"

Tak Hal. Uważam Cię z maniaka. Człowieka, dla którego liczy się tylko własne zdanie - a zdania oddbiegające należy ośmieszyć albo olać.

"Kryzys ekonomiczny, jest w mojej ocenie tworem sztucznym, zaplanowanym i realizowanym w celu "przewietrzenia" rynków."

hmm.. spiskowa teoria dziejów?

Oj nie raz byłem rzeczowy, to na mnie naskakiwałeś:)

Uznaję czyjeś racje, o ile argumentacja jest logiczna i przekonywująca - a nie podparta analizami "ekspertów" pokroju Rybińskiego.

Nie, nie spiskowa teoria dziejów, a chłodna kalkulacja. Przykład prosty z sukcesem Soros-Funt, przykład prosty bez sukcesu szczepiona na świńską grypę.

za 3 minuty będę po lekturze tekstu Ziemkiewicza,
narazie przeczytałem tylko wasze wpisy

wypowiedzź Hala - nawet starał się trzymać poziom, więc nie bądź sadyl taki krytyczny

nie wiem Hal czemu Ty Rybinskiego z uporem nazywasz "pisowcem", on do pisu sie nie przyznaje (pisal co prawda program ekonomiczny pjnu), nie mial poparcia pisu w wyborach, a i pis do niego sie etz nie przyznaje, bo troche krytycznych slow pod ich adresem wypowiedzial, w tym pod adresem nie lubianej przez Ciebie Zyty Gilowskiej - oddal jej, ze dokonala genialnego posuniecia tnac podatki dzieki czemu mielismy "zielona wyspe" (konsumpcje na bardzo wysokim poziomie), ale krytykowal za inne rzeczy

spójrz na faceta innaczej, zobacz co ryzykuje... albo bedzie oszolomem albo drugim Roubinim, z ocena poczekaj jeszcze dwa/trzy lata, bo jak narazie czesc tego co mowi sie sprawdza, a reszta jest mozliwa
i jeszcze jedno... poza tym, ze wieszczy eurogedon, a tak naprawde stara sie mowic o tym, o czym inni nie mowia, to jeszcze poddaje recepty - te globalne, jak i jednostkowe - jak zabezpieczyc swoj majatek... moze sam skorzystasz z jego rad?

nie wiem Hal, gdzie Ty czułes krypte i odór trupa

jak na Ziemkiewicza to wyjątkowo trzymal się głównego tematu i prezentował jasne stanowisko, ktore trudno podwazyc bo w zasadzie wszyscy o tym mowia, ze kryzys wzilas sie ze sztucznego mnozenia pienadza w gospodarce - co prof Gwizadowski idealnie ujał jako "plukanie złota z powietrza"

...

kryzys sektora finansowego i bankowego to jedno, masy szaraczków stracą na tym (kolejne hasło: "strzyżenie owieczek"), nektorzy sie wzbogaca lub zrobia fortune

problem lezy gdzie indziej,
w przypadku Polski w zadluzeniu państwa

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150482442774424&set=a.434437804423.246905.321264489423&type=1&theater

zreszta w przypadku innych panstw europejskich takze
ue sie zadluza, niemcy utrzymuja niewydolny projekt euro, a wszystko dla zachowania obecnego pozimu zycia i socjalu... wszyscy zyjemy na kredyt!! tylko, ze ni my zaciagamy ten kredyt, a politycy za nas

http://www.pb.pl/2537264,69439,zloty-na-liscie-10-najgorszych-walut-roku-br

@sssd:
Mała uwaga: Gwiazdowski jest "profesorem" w takim sensie, w jakim nazywalismy profesorami nauczycieli w szkole średniej :) - jest wykładowcą.
Jego prawidłowy tytuł naukowy to dr hab.
Co oczywiście absolutnie w niczym nie umniejsza jego zasług w oraniu ugoru dyletanctwa ekonomicznego Polaków - robi to bardzo sprawnie, z dużą lekkością pióra (czy raczej klawiatury)

hm... zeby byl smieszniej tytuly naukowe ma z prawa, a nie ekonomii,
a Rybinski rowniez nie ma profesury (chyba tez dr hab. lb tylko dr), ale mniejsza o to... w koncu pierwszy profesor II rp nawet nie ma matury:P

ps u mnie w szkole sredniej nauczyciele nie miel dr hab przed nazwiskiem:P

* III RP miało być

Inne tematy z forum

Czy mężczyźni mogą chodzić w spódnicy? (29 odpowiedzi)

Tu i ówdzie kreatorzy mody zachęcają mężczyzn do założenia spódnicy. Chodzi o spódnicę szytą dla...

muza na dziś (781 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Święta Bożego Narodzenia - czy ateiści mają moralne prawo mieć w tym czasie wolne? (74 odpowiedzi)

Poprzez pryzmat szeregu dyskusji na tym forum pomiędzy osobami wierzącymi, a zagorzałymi...