za co płaci panna młoda za co pan młody?

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Wiem, że to się kiedyś gdzieś przewinęło, ale nie mogę znaleźć.
Za co powinna płacić panna młoda, a za co pan młody? Kiedyś funkcjonował taki podział kosztów, wiem, że teraz to bywa różnie i dzielą się np. wszystkim na pół, ale chciałabym poznać taki dawny zwyczaj dzielenia opłat.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: za co płaci panna młoda za co pan młody?

niestety ja Ci nie pomogę bo my nie dzielimy kosztów - po prostu płacimy sami - ale jakbym mogła Cie prosic o odpowiedz w watku o Kozim Grodzie (napisałam tam do Ciebie) to byłoby mi bardzo miło :))))

anjja

Zajrzyj tutaj : http://www.trojmiasto.pl/weselnik/abc.phtml albo www.weselisko.com.pl
Pozdrowionka!

.... patrze tak na Twojego Tickera i wydaje mi sie ze sie hajtasz 2 dni wczesniej ode mnie? Ja mam termin 27 sierpnia.

Różyczka: to ja mam termin na 27 sierpnia :-)

Osobiscie uważam że to trochę przestarzałe. Poprostu płacicie po połowie, a za co kto dokładnie to już nie ważne. My dostaliśmy pieniądze od moich dziadków, rodziców i od jego rodziców. Tyle ile dali to mieliśmy, resztę dołożyliśmy sami i nikt nie liczył kto zapłaci za to a kto za tamto. Przecież macie byc od tej chwili razem więc po co ten podział??

ja również uważam, że to przestarzałe -dlatego wcześniej o tym wspomniałam. To, że się pytam, wcale nie znaczy, że tak zamierzamy się dzielić kosztami :-)

Jeżeli tak top sorry. Napiszę jak to jest. Panna młoda płaci za wesele, dokładnei za samo jedzenie i za swój ubiór. Pan młody za resztę tzn. za wódkę, samochód, zespół itp. Tak ja słyszałam.

z innego portalu:

Wydatki, które trzeba ponieść organizując ślub i wesele są duże. Powinny w nich partycypować rodziny zarówno panny młodej jak i pana młodego. Poniżej przedstawiamy tabele zwierającą tradycyjny podział kosztów. Oczywiście nie jest on obowiązkowy. Coraz częściej bowiem rodziny dzielą wydatki solidarnie, po połowie. Wszystko zależy od możliwości finansowych rodzin i wcześniejszych ustaleń.
Wydatki rodziny pana młodego

* garnitur ślubny wraz z dodatkami (koszula, buty, mucha itp.),
* obrączki,
* wiązanka dla panny młodej,
* napoje i alkohole,
* wynajęcie zespołu muzycznego,
* wynajęcie samochodu,
* podróż poślubna

Wydatki rodziny panny młodej

* zaproszenia ślubne,
* suknia ślubna i dodatki (welon, rękawiczki, pantofle itp.),
* fotograf,
* videofilmowanie,
* przyjęcie weselne (wykluczając napoje i alkohol)

Inne tematy z forum

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?