zachód

Dzień z życia Polaka : Wstaje rano, włącza japońskie radyjko, zakłada amerykańskie spodnie, wietnamski podkoszulek i chińskie tenisówki, po czym z holenderskiej lodówki wyciąga niemieckie piwo. Siada przed koreańskim komputerem i w amerykańskim banku i zleca przelewy za internetowe zakupy w Anglii, po czym wsiada do czeskiego samochodu i jedzie do francuskiego hipermarketu na zakupy. Po uzupełnieniu żarcia w hiszpańskie owoce, belgijski ser i greckie wino wraca do domu. Gotuje obiad na rosyjskim gazie . Na koniec siada na włoskiej kanapie pijąc kolumbijską kawe słodzoną ukraińskim cukem i... szuka pracy w niemieckiej gazecie - znowu nie ma! Zastanawia się, dlaczego w Polsce nie ma pracy i a jak jest to za 1200??? Gdyby Irlandczyk, Grek czy Niemiec zarabiał 1500 Euro i 5.50 Euro wydawał na litr paliwa, 20 Euro na kino i 250 Euro na średniej klasy buty, 5 tys. Euro za metr kw. mieszkania i 60 tys. Euro za średniej klasy nowy samochód, to na ulicach panowałaby regularna, krwawa wojna! Polska płaca minimalna 334 Euro, minimalna płaca w Irlandii 1462 przy zbliżonych kosztach życia. Polacy to najgłupszy naród na świecie , od zawsze okradany i poniżany, i nawet nie zdający sobie z tego sprawy (vide wyniki wyborów). A teraz jeszcze będziemy się dokładać do wymienionych wyżej państw. Bo nas stać a oni mają mityczny kryzys. To co jest w Polsce to nawet nie można nazwać kryzysem, to jest od zawsze dno i dwa metry mułu!!! Polak jest tanim wyrobnikiem UE, a Polska rynkiem zbytu dla towarów drugiej i trzeciej kategorii po cenach wyższych niż w UE !! LUDZIE OTWÓRZCIE OCZY Gdybym był okupantem i chciał zniszczyć naród to wyganiałbym młodych ,mądrych ludzi zagranicę za chlebem na emigrację, podnosiłbym podatki i wprowadzałbym nowe, dawał podwyżki i kolejne przywileje resortom siłowym, stawiałbym 500 nowych radarów, wzmacniałbym inwigilację obywateli, likwidowałbym państwowe szkolnictwo i służbę zdrowia oraz ograniczałbym do nich dostęp, oddałbym banki, media i handel obcym i wrogom Polski, wyśmiewałbym ich wartości i religię, skłócałbym młodych ze starszymi ,aby przez odwróconą hipotekę przejąć za bezcen ich mieszkania i domy, zachęcałbym ich kobiety do feminizmu ,prostytucji i aborcji ,aby nie nadawały się na dobre matki i żony, zadłużałbym ich bezpośrednio oraz pośrednio przez państwo i gminy, aby nie mogli się temu sprzeciwiać, likwidowałbym ich przemysł ,a w zamian budowałbym ogromne stadiony na kredyt, aby przynosiły straty, dopuszczałbym do sejmu złodziei i degeneratów, itd. Obejrzyj się wokoło!!!!!! Idlatego nigdy sie niczego nie dorobimy
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: zachód

No cóż, ja przeżyłem okres, kiedy był u nas wschód
Wówczas wstawałem, włączałem polskie radiotrzy programyy do wyboru, zakładałem polskie spodnie, bo wycieruchy amerykańskie kosztowały 10 dolców w pewexie, lub baltonie, dla zwykłego śmiertelnika nie osiągalne, bo karalne było posiadanie obcej waluty. 10 dolców, to była miesięczna wypłata.. Nie wyciągałem z lodówki piwa, nie dlatego, że nie lubię, ale było niedostępne a lodówki były trudne do zdobycia, tzw luksus. Nie robiłem przelewów, bo nie miałem pieniędzy. żarcie uzupełniałem tylko polskie w ilościach dokładnie wskazanych na kartkach na miesiąc 2 kg wyrobów mięsnych, kilka kg cukru, czekolada jedna miesiąc jeśli było dziecko w rodzinie. O pomarańczach dowiadywaliśmy się, że będą na święta już w październiku, wszystkie media podawały taki news. Ach jaki to smak dwa miesiące rejsu z Kuby, oczywiście tylko ci szczęśliwcy mogli go doświadzczyć, którzy całą noc stali pod sklepem w kolejce. Jaki smak miała szynka wystana kilkanaście godzin w mrozie. Do 1990 roku oglądałem świat w kolorach czarno białych takie były telewizory, w kolorze można oglądać jeśli odożyło się dwuletnie zarobki. Mój pierszy telewizor kolorowy w 1991 to neptu z pilotem wielkości cegły na dwie baterie 9V i cztery kanały. Dalej już nie komentuje, "szkoda czasu i atłasu" Już niebawem przejdę na emeryturę, zwolnię miejsce pracy młodemu człowiekowi. Jeśli nawet moja emerytura będzie chudziutka jak żyletka, to i tak będę w lepszej sytuacji od moich rodziców. Jęśli szukasz szybszych rozwiązań zagraj lotto. Reasumując w poprzednim systemie, to nawet koluniu byś na zachód nie wyjechał legalnie. Weź się do roboty, tej nie brakuje.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Podsumowując: warto było "zamienić" miejsca pracy, stabilność zatrudnienia i emerytury w wysokości 80% ostatniej pensji na kawałek łatwo dostępnego wyrobu szynko podobnego (bo prawdziwą szynkę to dziś chyba jeszcze trudniej w sklepie kupić niż za Gierka), pomarańcze i kolorowy telewizor.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jestem pewien, że warto, co komu po stabilności kiedy pracowało się delikatnie mówiąc sztuka dla sztuki a sto procent zarobków wystarczało na parę gaci w pewexie. Obecnie za zasiłek dla bezrobotnych więcej można kupić. Masz rację, z szynką, teraz można zobaczyć, za gierka była jak YETI wszyscy o niej słyszeli, ale nikt nie widział. Telewizory sprawne ludzie na śmietnik wystawiają. Co za czasy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Taa... głód, bieda aż piszczała wtedy. Słyszymy te kłamstwa od 25 lat. Zwykle wygłaszają je ludzie którzy się na przemianach dorobili lub politycy. Tylko jakimś cudem wtedy tych biednych i głodujących ludzi stać było na co najmniej dójkę dzieci, a państwo na rozwój typu drogi, mieszkania czy fabryki. Jakoś wtedy nie widziałem ludzi buszujących po śmietnikach w tej rzekomo okrutnej i totalitarnej rzeczywistości. Dziś szynka dla 6 milionów ludzi żyjących na granicy ubóstwa też w zasadzie jest jak Yeti. Za to smartfona każdy może mieć i telewizor za raty zero%. Więc jest lepiej. Taka logika. Tylko Zus za 10 lat zbankrutuje bo nie ma kto składek opłacać. To niech sobie ludzie banana na pocieszenie zjedzą.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

xxx masz rację wszyscy w owych czasach byliśmy milionerami, nawet miliarderami. Szkoda, że nic nie można było za nie kupić. Piszesz, że stać było rodzinę na dwójkę dzieci i były mieszkania. Tak biorąc pod uwagę, że jeden lokal zajmowały trzy pokolenia, inna możliwość przynależność do jedynej słusznej partii PZPR. Jeśli nie odpowiada tobiez achód, zawsze możesz wyjechać na wschód Dzięki zmianom mamy taką możliwość. Wchwalonych przez ciebie czasach nawet do bratnich narodów konieczny był paszport i książka walutowa. Kim byłeś za komuny sekretarzem kcwc partii
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

"Jeśli nie odpowiada tobiez achód, zawsze możesz wyjechać na wschód..."

Jak się car Władimir nie zadowoli Ukrainą to może nie będzie trzeba wyjeżdżać bo wschód przyjedzie tutaj.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Stare ruskie powiedzenie:

Kurica nie ptica,
Polsza nie zagranica

I powiem szczerze, że jeśli miałoby to się odbyć bezkrwawo, z zachowaniem języka, waluty itd.. to rządy Kremla na dzień dzisiejszy są o niebo mądrzejsze od rządów Brukseli.
Bo swojego suwerennego państwa już od dawna nie mamy. Zimny Lech nam to załatwił ratyfikując traktat lizboński.

Bo obóz "patriotyczny" od obozu "zaprzaństwa" różni się jedynie nomenklaturą. W kwestiach poważnych różnic nie ma.
Różnice są tylko dla picu, pod publiczkę tefałenu :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Czy jesteście tu, ateiści-rodzice? Pomóżcie. (6 odpowiedzi)

Jak tłumaczycie dzieciom, czym są Święta? Jak tłumaczycie, czym jest śmierć? A nadzieja, a sens...

Grajdołki (111 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Wiersz o Gdyni (9 odpowiedzi)

Pilnie poszukuję wiersza dotyczącego miasta Gdynia? Jeśli ktoś zna jakiś to bardzo prosze o...