zagęszczanie mleka kleikiem gluten. i bezgluten.

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
hej, potrzebuję Waszej opinii na temat zagęszczania mleka. W każdym schemacie jest, że właśnie tak powinno się podawać mleczko niemowlakowi. Natomiast mój, po kleiku bezglutenowym miał straszne zaparcia a gluten dodaje mu do owoców na deser, zresztą ta kasza manna, bo nie chce niczego innego używać, nie przelatywała mi przez smoczek. Czym, i czy w ogóle, zagęszczacie mleko? Jakie są konsekwencje nie zagęszczania?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: zagęszczanie mleka kleikiem gluten. i bezgluten.

kto powiedział, że dziecko MUSI dostawać zagęszczane mleko??????? pierwsze słyszę.

chyba, że są ku temu wskazania...

mój miał problemy z refluksem, zagęszczałam mleko najpierw Nutramigenem(straszne zaparcia, zrezygnowałam po kilku razach), później kleikiem ryżowym(w nadmiarze może powodować zaparcia - jak to ryż).

kleik kukurydziany działa odwrotnie - może powodować luźniejsze kupy :P (np. flipsy)

nigdy nie zagęszczałam mleka kaszą manną :]

jeśli masz problem ze smoczkiem - kup specjalny do kaszek :) nie wiem jakiej firmy masz butelkę :)

mu używaliśmy dr Brown's i tu pasował smoczek Avent trójprzepływowy (fajna sprawa, jakby 3 smoczki w jednym - dziurka mała lub większa w zależności jak ustawisz smoczek)

od 1,5 roku w użyciu butla Avent z tymże smoczkiem :)

od środka wakacji nie używam kleiku ryżowego.
czasem zagęszczam mleko kaszką Hippa jaglaną http://allegro.pl/hipp-kaszka-jaglana-bez-glutenu-od-4-m-c-z-niemiec-i1879770747.html

lub kaszką orkiszową http://amarantus.pl/product_info.php?manufacturers_id=229&products_id=3092&osCsid=5fk3u9854j3cv2n3b74ni1j955

(albo robię na gęsto i Młody wcina łyżeczką)
lub

w schematach podają by zagęszczać mleko z prostego powodu - dzięki temu organizm może lepiej wykorzystać zawarte w mleku i przetworach zbożowych składniki odżywcze (w tym wypadku chodzi gł. o aminokwasy), a poza tym dziecko na dłużej się najada w ten sposób ;)

osobiście mimo tej wiedzy nie zawsze zagęszczam mleko małemu. ale on już jest na innym etapie niż butelka. kaszkę podaję z miseczki i wtedy zazwyczaj z dodatkiem kaszki czy to manny czy kleiku ryżowego czy innej jaglanej/orkiszowej/zbożowej. a mleko mały pije z kubka ze słomką na wieczór. wcześniej jeszcze coś przegryzie lub nie i to się uzupełnia.

ale każde dziecko inne, więc zobacz jak po prostu Twoje maleństwo reaguje ;) powodzenia!

PS. miałam dodać, że z tego samego powodu, co u niemowlaków dorośli też powinni łączyć mleko/przetwory mleczne ze zbożowymi :)

m..m... mój mały ma wprawdzie refluks, ale zagęszczam mu mleko nutritonem, u nas się jakoś to sprawdza. Mleko z butli dostaje rano i wieczorem z kaszką, w dzień przetwory mleczne. Nigdy nie przyszło mi do głowy, aby specjalnie zagęszczać mu mleko. Trzeba mieć też na względzie, że to zwiększa kaloryczność posiłku.

tfu tfu ;) miałam na myśli nutriton ;)

Mój niestety zagęszczonego kleikiem ryżowym w ogóle nie chce pić...a chciałam wyeliminować pobudkę o 5.30 na jedzenie :(

Pytałam dlatego, że w schematach żywieniowych tak jest: 1 raz mleko z dodatkiem kleiku glutenowego, 2 razy z dodatkiem kleiku bezglutenowego, czytałyście w ogóle te schematy?? Dlatego się pytam.... martwię się, że ma za mało wartości samo mleko...

ja nigdy niczym nie zageszczalam mleka, jak byl mniejszy dostawal w dzien kaszke owocowa, a mleko normalne bez niczego,

no właśnie ja też daję samo mleko, raz dziennie kaszkę a gluten jako owoce z kaszką manną...

dziewczyny zastanawim się na wprowadzeniem manny do jadłospisu mojej 6 msc córy, jak taką mannę gotować i ile podawać?

Martusia - nie przesadzasz przypadkiem z tymi za małymi wartościami samego mleka? co na to pediatra Twojego dziecka? też zaleca zagęszczanie każdej porcji?

przypuszczam, że większość forumowych dzieci jest na mleku nie zagęszczanym - ewentualnie zagęszczane na noc, żeby dłużej spały ;)

tabelki tabelkami - a do dziecka podchodzi się indywidualnie :]

ehhhh - poszukaj w googlach :) jak wprowadzać gluten (artykuły, nie fora)
np. http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/jadlospis-doskonaly/503-gluten-w-diecie-niemowlecia.html

ja nigdy mojemu małemu niczym nie zagęszczałam od 2miesiąca śpi całe noce do 7.

Każde dziecko jest inne i inaczej reaguje na różne pokarmy. Ja synkowi zagęszczałam mleko, głównie też ze względu na refluks, ale także dlatego że się takim mleczkiem ładnie najadał. Myślę że rozszerzanie diety tak właśnie można zacząć, chociaż nie jest to niezbędne. Jeśli dziecko nie jest za "tłuściutkie" to polecam. Teraz syn ma 2,5 roku, pije 210 ml mleka na wieczór. Oczywiście niezagęszczonego. Oprócz tego je już wszystko to co my.

masz racje kazde dziecko ma inaczej.moj ma niedługo 10miesiecy i pije na noc 210ml mleczka ;-)

Tymi tabelami tak się nie ma co przejmować. Nie trzeba się ich tak kurczowo trzymać. To są jedynie zalecenia - chodzi o to żeby dieta dziecka była w miarę urozmaicona i kiedy mniej więcej wprowadzać produkty, info dla niezorientowanych rodziców

Inne tematy z forum

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...

nnt. doradca kredytowy - warto czy nie? (21 odpowiedzi)

Zastanawiamy się z mężem nad kupnem własnego M i w sumie nie wiem od czego zacząć. Czy warto iść...

prywatny dentysta (24 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??