zageszczanie mleka modyf. kaszka

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Mala nie chce ostatnio pic zwyklego mleka. a slyszalam, ze mozna je zageszczac kaszka bezmleczna- ktora bardzo lubi.
nie chce jej jednak dawac tylko kaszki.
tak wiec:
biore 130ml wody- robie z tego 150 ml mleka. dosypuje np 1 lyzke czubata kaszki. czy tak mozna? na opakowaniu jest napsane, aby dosypac 3-3.5 czubatej lyzki.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: zageszczanie mleka modyf. kaszka

więcej kaszki wsypuj tak jak jest napisane

oczywiście, że możesz tak robić. ja bardzo rzadko robię kaszkę z 3 łyżeczek na gęsto, częściej dosypuje właśnie jedną.

ja synkowi robie tak, że na 210 mleka (ma juz 9 miesiecy) wsypuje 7 miarek mleka i do tego np. 3 miarki kaszki bezmlecznej, a jak mieszam mleko z kaszka mleczno ryzowa to wsypuje w proporcji 5 do 2. 5 mleka a 2 kaszki

ja na 240ml wody wsypuję 8 miarek mleka i 5 miarek kaszki (akie od mleka) chodzi o to żeby zagęścić mleko a nie było takie wodniste

no właśnie zagęścić, a nie zrobić kaszkę. dla mnie to jest różnica i właśnie po 1 czy 2 łyżeczkach mleko jest zagęszczone.

a po 3,5 to już normalna gęsta kasza.

To też zależy od kaszy. Ja ostatnio miałam Nestle ryżową i musiałam wsypywać 4,5, (na 150 ml), żeby była gęsta. Inaczej lądowała wszędzie, zanim dotarła do buzi małego.
Wydaje mi się, że musisz zagęszczać tak, żeby mleko było gęste, ale na tyle rzadkie, żeby nie zatykało smoczka.

Inne tematy z forum

dom czy mieszkanie??? (432 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

jak oszczedzacie ? (27 odpowiedzi)

witam dziewczyny napiszcie plis jak oszczędzacie, jakie formy, jakieś rygory, albo na czymś...

fizjoterapeuta OWI Gdynia M.Morawski (6 odpowiedzi)

hej. czy ktoś uczęszczał z dzieckiem do tego pana? Jakie wrażenia?