zakwas na chleb...

proszę o przepis na sprawdzony zakwas...

piekę chleb na drożdżach ale chciałabym zacząć na zakwasie, lecz nie mam sprawdzonego przepisu na takowy...
Dzięki!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: zakwas na chleb...

ja używam mąki żytniej razowej typ 2000 lub zbliżonej. porcję mąki, powiedzmy pół szklanki, zalewam letnią wodą, tak, aby uzyskać konsystencję gęstą, ale płynną. odstawiam na dwa dni w ciepłe miejsce (temp. 25-27 st. C). jak zaczyna fermentować, to podkarmiam zakwas codziennie, przez 3 - 4 dni mąką żytnią i ciepłą wodą, w takich proporcjach, żeby starter miał ciągle tę samą konsystencję. czyli np. kopiasta łyżka mąki i 1/4 - 1/3 szklanki lekko ciepłej wody. temperatura ciągle powinna być tak między 25 a 30 st. tak naprawdę, to się robi na oko. przecież, upraszczając, chodzi o to, żeby mąka nam sfermentowała, nie pleśniejąc i tyle.
z moich doświadczeń wynika, że młody zakwas i tak słabo spulchnia ciasto i żeby chlebek wyrósł, to trzeba się czasem poratować drożdżami. ale może mam kiepskie doświadczenia...
nastaw sobie starter, skoro masz ambicje mieć własnej produkcji, a dodatkowo kup sobie na allegro lub poproś koleżankę o jakiś "wiekowy", który dobrze pracuje.
sama się właśnie do takiego zakupu przymierzam.

fajną radę gdzieś wyczytałam, że jak się ma własny, dobrze pracujący zakwas, to warto sobie z niego awaryjnie zasuszyć porcję, w razie gdyby ten na co dzień używany się zepsuł.

powodzenia!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: zakwas na chleb...

dzięki wielkie... :)

chleb na drożdżach wychodzi mi smaczny, ale pora zmienić smak :)

ps. co to takiego"nastaw sobie starter", co jest starter?

dzięki raz jeszcze
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: zakwas na chleb...

starter to właśnie zakwas :) drożdże też są starterem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: zakwas na chleb...

i właściwie przyszło mi na myśl, że jeśli chcesz, to mogę się z Tobą podzielić moim zakwasem. niestety, jest bardzo młody, gdyż ma ze 2 miesiące, ale jest żywy i ładnie pracuje. wolę nie szukać w lodówce jakichś starszych wersji, bo jeśli są, to zapewne stanowią broń biologiczną.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: zakwas na chleb...

dziękuję bardzo za chęć podzielenia się..., jednak to raczej nierealne, ponieważ mieszkam 60km za Gdańskiem...

dzięki za pomoc-przepis wypróbuję :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Najtańsze sushi w Gdańsku (27 odpowiedzi)

Gdzie?