zdjęcie paszportowe dla niemowlaka

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
Nie wiem jak to jest ze zdjęciami malucha...
Czy u fotografa zrobie bez probelmu?
Czy może mogę sama zrobic zdjęcie młodemu i dać je fotografowi na płycie?
Synek jeszcze nie siedzi i myślałam, zeby mu zrobić na leżąco w domu na białym tle

Jak to było u Was?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: zdjęcie paszportowe dla niemowlaka

Jak ja byłam mała (miałam ze 2 latka) zdjęcie do paszportu miałam robione na kolanach ojca, ale troszkę lat minęło......

Moja też nie siedziała, ale mogłam ją mieć na kolanach. Jedyny problem był z tym by zachęcić ją do patrzenia we właściwym kierunku, ale facet zrobił serię i jedno ujęcie się nadało;)

Bez problemu, kilka dni temu robiłam córeczce 6m. Siedziała na kolanach i tylko musieliśmy ją zabawić tak żeby był lewy profil i lewe uszko.

Do LidkaJ

Witam
Tylko, że do paszportu nie ma być lewy profil a główka na wprost :) tak aby było widać uszy. Jest ogólnie sporo wymagań co do zdjęć paszportowych. Na szczęście dzieci do lat 5 nie mają aż tak ścisłych wymagań :)

Pozdrawiam

Nasz miał niedawno robione ale On sam siedzi - musiałam kucnąć za Nim i trzymać żeby nie spadł ale można też samemu zrobić instrukcje można znaleźć w necie

o dzięki
spróbuję sama
ewentualnie pstrykniemy jeszce u fotografa jeżeli się moje dzieło nie nada ;p

mozesz zrobic w domu, i musi byc jednak troszke widac ten lewy profil. Ale jesli jedziecie do Europy wystarczy zrobic malemu dowod osobisty-jest wazny przez 5 lat i za darmo natomiast paszport jest wazny 1 rok i kosztuje 30zl.

Drogie Panie :)
Profil nie być ani prawy ani lewy :) Dziecko musi mieć główkę na wprost. Tło z tyłu powinno być jednolite, oczka powinno mieć otwarte (najlepiej aby patrzyło w obiektyw, usta zamknięte i buźka NA WPROST obiektywu. Dla dzieci poniżej 5 roku życia nie jest to aż tak ściśle przestrzegane. Jest jeszcze kilka ważnych wymagań jednak musiałbym tutaj rozpisać całą litanię szczegółów.

Zdjęcie do dowodu już wygląda inaczej i tam właśnie ważny jest lewy profil.

Dla dzieci nie ma tak restrykcyjnych zasad jak u dorosłych. Ja robiłam małej paszport jak miała 3 tygodnie i wszystko było super, dużo zależy również od samego fotografa :)

Ale przyznam się szczerze że o tym, że można zrobić samemu zdjęcie nie słyszałam.

my juz 3 raz bedziemy paszport wyrabiac i 3 raz sami robimy zdjecie- jak miko byl malutki to bylo ciezko zeby sie nie ruszal i jakos prosto wyszla ta buzka- teraz mam nadzieje bedzie latwiej- ale robimy sami i sami tez je w domu drukujemy- zwykla drukarka atramentowa i papier foto.

i tak jak pisze kolega fotograf, dla maluchow nie ma takich restrykcyjnych wymagan :)

ja robiłam jakieś dwa tyg temu w Oliwie zdjęcia dla Olka 2latka i Adasia 5 m-cy. Radzę zrobić u fotografa odpowiednio ustawi dziecko bo są wymogi dla takich maluszków też....
na leżąco to chyba nie bardzo. My musieliśmy posadzić Adasia na krzesełku i trzymać bo jeszcze nie siedzi:)

Oleńka- Miko ma wszytskie 3 zdjecia na leżąco, wiec chyba moga byc. nikt nigdy nic nie powiedzial jak zdjecie jakie dostarczylismy do paszportu, takze nie ma co sie obawiac na zapas.

Ja robiłam zdjęcia do paszportu pod filarami w Gdańsku. Pani fotograf posadziła nas na krześle, mnie nakryła białym materiałem, pstryknęła małej całą serię zdjęć i wybrała najodpowiedniejsze. Bardzo polecam:-)

a to dobrze wiedzieć fotograf u którego robilismy był jakiś dziwny. Mówi do mnie no niech dziecko zamknie buzię. hmmmm wytłumacz 5 miesięcznemu dziecku żeby zamknęło buzie no i jeszecze siedziało...

Dziecko można trzymać na rękach i przed wydrukiem takie zdjęcie się odpowiednio przygotowuje aby Maluch był sam na zdjęciu :) Odpowiadając na pytanie oczywiście, że można samemu wykonać zdjęcie jednak często zdarza się, że w efekcie i tak idzie się do fotografa. Czasem po prostu zdjęć wykonanych we własnym zakresie nie przyjmą Państwu. Pomimo tego, że do 5 roku życia są mniejsze wymagania to niektóre Panie w urzędach trzymają się mocno zasad i wtedy nie ma zmiłuj :)

Dobrze jednak jak buzia będzie zamknięta na zdjęciu, a oczka patrzą prosto w obiektyw. Wbrew pozorom jest to do osiągnięcia :)

Życzę sukcesów w wykonywaniu zdjęć :)