zgoda od biskupa

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Pewnie wszystkich zaskocze ta wypowiedzia ale wierzcie mi ja jestem tez w szoku od wczoraj.

Mamy slub w mikolaju - nie jest to parafia ani moja ani narzeczonego i dlatego z jednej z naszych parafi potrzebujemy licencje,

Jako ze bylam w mlodosci "dzieckiem kosciola" nie mialam szans otrzymac jej ze swojej parafi. Moj proboszcz nie wybaczylby mi tego ze nie biore slubu w jego parafi ale dostalismy zgode w parafii narzeczonego.
Jako ze bylismy po nia we wrzesniu ksiadz usmiechnal sie i powiedzil ze da nam licencje ale nie zawracac mu glowy 10 miesiecy wczesniej tylko przyjsc w okolicach swiat wielkanocych.

Niestety na swieta wielkanocne nie dane nam bylo zjechac do kraju wiec sie nie pojawilismy. Teraz przychodzimy a ksiadz mowi ze zostal do slubu miesiac i bez zgody biskupa slub sie nie odbedzie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie ejstem w ciazy, wsyzstko pod kopulka mam w porzadku. chcemy wziasc slub z milosci (bez sensu co?) bez przymusu a tu takie klocki.

Czy ktos z Was spotkal sie z taka sytuacja??????
Jestem wstrzasnieta. Slub od dzis za rowny miesiac ale nie mam pewnosci czy sie odbedzie.

Jak ktos jest w temaci to prosze o jakies info.

Soltera
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: zgoda od biskupa

Dziwne, jakies fanaberie księdza :/ o niczym takim nie słyszałam...

ja też nie; ja nie słyszałam nawet o żadnej licencji... jestemy z różnych parafii i bierzemy ślub u Franciszkanów, proboszcz powiedział że potrzebuję tylko pozwolenie od swojego proboszcza a o żadnej licencji nic nie mówił

no mowie Wam, jazda bez trzymanki.

Chociaz dokumenty wsyzstkie mamy, bo moja mama o to wczesniej zadbala. Nauki tez zrobilismy wczesniej w Monachium zeby nie zostawiac nic na ostatnia chwile.

wystarczy tylko spisac protokul i wystawic ta licencje. a tu takie problemy robia.

dzieki za odpowiedzi
Soltera

a co to jest ta licencja??

tj. pozwolenie z twojego koscioła na zawarcie slubu w innej parafii

ja dostałam od proboszcza swojego na kartce z pieczątkami zgodę

a dokładniej na zealizację wszystkich papierkowych spraw...tylko o to chodzi. Bez sensu wam robi pod górkę, spróbój w drugiej parafii...

spróbujcie gdzie indziej..jak cos służę pomocą, może mój przyjaciel wypisze Wam licencję..ale w zasadzie to powinna być z którejś z Waszych parafii.. my załatwialiśmy to m-c przed ślubem.. licencję odebrałam tydzień przed ślubem..Solterka a czy zapowiedzi wisiały w kościele u Twojego narzeczonego?? Bo muszą wisieć trzy niedziele, i wtedy można się starać o spisanie protokołu przedślubnego i licencji

A nasze zapowiedzi nie wisiały, choć były zgłoszone :)))

do wiper -- tak z ciekawosci -- bierzesz slub u Franciszkanow w Gdyni? (nie wiem czy w gdansku jacys sa?), jesli tak to ja tez :))), a kiedy?

w Gdyni, 9 września o 15:00
i poszukuję uparcie tych co mają na 16 i 17-ale chyba nie czytają tego forum :(

Soltera, ksiadz sobie tylko roboty przysparza. Do biskupa niedaleko - ja musialam miec zgode na slub z anglikaninem - kuria gdanska miala moje papiery przez max 1 tydzien i po sprawie. Prosze bardzo, niech bedzie zgoda od biskupa. Tyle poprzeczek jeszcze w zyciu nie przeskakiwalam, bo ksieza sami nie wiedza co i jak - kazdy ma inne wymagania, dlatego wszystkim inne problemy przeszkadzaja. Do parafi slubu papiery doszly dopiero poltora tygodnia przed slubem, bo jezdzily sobie po swiecie. Nie mialam zadnych zapowiedzi, bo nikt mi nic nie mowil. Ksiadz nie chce dac mi karteczki od spowiedzi, choc bylam u niego piec razy.
Dlatego, chyba ze to kosztuje, rob to co ksiadz chce - to taka nauka jak trudne jest malzenstwo!! Po tym wszystkkim chociaz bedziesz 100% pewna ze chcesz tego slubu!! ;)

no ja niestety 10 pazdziernika -- ale i tak uwazam, ze to najfajniejsze miejsce na slub -- Franciszkanie sa super! A ojciec Jan (proboszcz) nikomu nie robi problemow, my tez nie jestesmy z tamtej parafii (sentymenty ;)), ale problemow zadnych i oby tak zostalo ;), powodzenia z szukaniem, przepraszam Soltera, ze wcielam ci sie w ten watek :).

Beatrix, własnie dla proboszcza mam tam ślub...
z nim miałam religie i z nim jeżdziliśmy na wycieczki jak jeszcze nie był proboszczem; jest po prostu rewelacyjny!!

no ja mam nadzieje, ze ojciec Sebastain, ktory zwial do innej parafii (ja mialam z nim religie) przyjedzie i udzieli mi slubu, ale gdyby nie mogl to proboszcza bede prosic... moj narzeczony po rozmowie z proboszczem powiedzial, ze jeszcze nigdy nie widzial tak konkretnego ksiadza/ojca :)

Rozmawialam z proboszczem do ktorego parafii naleze. Nie chce tego na siebie brac. Nic z tego nie rozumiem. Powiedzial mi ze on wszystkie papiery zalatwi u siebie a smietanke beda spijac w mikolaju. szkoda gadac. Przeciez ja nie chce za darmo tej licencji. Zaplacilabym mu.

teraz juz nie mamy wyjscia. jade w pon. do parafii mojego narzeczonego - spisac protokol i po nim ksiadz wysle list z oficjalna prosba do biskupa.

Ja nie mam wyjscia, zadna "obca" parafia nie wystawi mi licencji. To jest chore. Nie wiem co robic. Niby dlaczego mam prosic biskupa???????? nie jestesmy jakas nadzwyczajnym przypadkiem.

w takim razie jak to jest kiedy dziewczyny zachodza w ciaze i szybko potrzebny jest slub. Wtedy sie daje takie rzeczy zalatwic???????

Nie rozumiem zupelnie swojej sytuacji.
Lamia, a Tobie tez wystawial licencje ten znajomy? Boze, ratuj

soltera

zgoda na ślub w innej parafi i na załatwienie tam wszystkich formalności tj. protokołu itp to Delegacjia, a Licencja to zgoda na ślub w innej parafi ale formalności i protokół spisuje się w tej która zgody udziela

My mamy ślub u Frańciszkanów w Gdyni i nasz proboszcz z Gdańska dlał nam delegację bez problemu resztę załatwiamy już u Frańciszkanów :)

Pozdrawiam

Barbara

w wielu wypadkach zgoda od biskupa to formalnosc. wiec nawet jezeli potrzebujesz, to sie nie przejmuj:)
zgooda ta jest wymagana na przyklad, gdy narzeczony mial slub juz cywilny z inna i jest po rozwodzie, albo gdy ma dziecko.

MadziaK, no wlasnie!! w takich wypadkach!!

My jestesmy najnormalniejsza w swiecie para. Bez "bagazu" z przeszlosci, bez dzieci, bez slubow. kochamy sie, chcemy slub.... czemu nam robia pod gore???

barbara ja mam tak samo, dostałam zgodę od swojego proboszcza i reszte załatwiam u Franciszkanów
a kiedy masz ślub??

Hej my mamy 7 sierpnia w poniedziałek :)
Ja miałam chrzest u Frańciszkanów i mam sentyment bo wspaniali ludzie i miła kapliczka :)

Barbara

też miałam tam chrzest

Witaj Wiper !

Mam małe pytanko, oriętujesz się może jak wygląda w ślub w Kaplicy jak z przystrajaniem, czy trzeba i czy organista jest ok czy trzeba brać kogoś do grania na ślubię?

Będę wdzięczna za pomoc :)

Pozdrawiam

Barbara

hmm, nie intersowałam się jeszcze przystrajaniem kościoła; jeżeli chodzi o organistę to o.Jan powiedział że standartowo na każdym ślubie jest organista i nie trzeba go specjalnie prosic

Inne tematy z forum

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

dobry...i nie drogi dentysta (54 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...