zmiana nazwiska

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Czy przyjmujecie nazwisko meza, czy zostajecie przy swoim, a moze bedziecie mialy dwa nazwiska? Co o tym sadzicie? Ja sie waham, przez ponad 20 lat mialam swoje nazwisko i teraz mam nagle z tego zrezygnowac, pomyslalam sobie, ze bede miala dwa (swoje i jego)? Moj narzeczony ma do mnie zal, ze nie przyjme jego nazwiska. Slub w czerwcu, wiec mam troszke czasu na zastanowienie sie- co o tym sadzicie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: zmiana nazwiska

ty chyba kobieto nie masz innych problemów !?
ja mam nazwisko męża
to wszystko zależy od tego jakie on ma nazwisko, jak bedziesz miała 2 to może bedzie dużo do pisania,
to chyba nie ma jakiegoś wpływu że sie przez 20 lat przyzwyczaiłaś do sojego ( dla mnie to jest śmieszne) a dzieci i tak bedą miały jego nazwisko więc po co robić zamieszanie z podwójnym.
takie jest moje zdanie
pozdrawiam

Jolka,niektórzy nie chcą zmieniać nzwiska,bo jak Zosia wspomniała,za długo na nie pracowała.Mam też koleżankę,która z takiego samego założenia wychodzi.Skoro kobieta nie chce zmieniać nazwiska to jej sprawa.Dzieci i tak bedą miały ojca nazwisko.

ja będę miała dwa nazwiska, przyjmuję męża tylko dla "świętego spokoju", ale i tak będę posługiwać się tylko swoim, za długo na nie pracowałam ;) podwójne nazwisko będzie tylko formalnie :)

Ja chcę mieć tylko nazwisko męża.

wiecie co? ja strasznie nie chciałamz mieniać nawziska - w grę wchodziło dodanie nazwiska męża do mojego. Ale oczywiście musiałam złamać swoje zasady z prozaicznego powodu - mam długie imie i nazwisko, po dodaniu nazwiska męża w zadnej rubryce w papierkach nie zmieściłabym się:-(
Ale i tak odruchowo podaję jescze tylko swoje nazwisko;-), moze też dlatego, że nie zmieniałam jeszcze dokumentów.
Nie powiem - troszke załuję mojego "starego" nazwiska...Ale taka kolej rzeczy. Nazwisko męża też mi się podoba:-)

Pozdr

heheh..ja tez chcialam m,iec podwojne nazwisko..ale mam dokladnie ten sam klopot..dlugie imie...glugie nazwisko..a nazwisko przyszłego meza tez okazałe...i nim bym sie podpisała to hohoho....ale mój prawie maz bardzio ładne nazwisko..wiec bede pania Z....

..u mnie ten sam proble, ale troszkę zasmuciło mnie to, że jak tylko zaproponowałam mojemu M. zeby przyjął moje nazwisko to...hohoho-jak sie obruszył, że jak on ... że niby dlaczego..jako meżczyzna ...itd. Także jeszcze się zastanwiam i skłaniam ku dwum nazwiskom.

To jest chyba normalna reakcja kazdego faceta. Moj tez tak zareagowal :))

a mnie nawet taki pomysł nie przelecial przez główke....nareszcie bede miec nazwisko ktorego nie bede musiala literowac..hehehe

A mój by powiedział "jak chcesz to mogę mieć i Twoje..." jest baaaaaaaaardzo ugodowy.

ja przejmuję nazwisko męża i jestem z tego powodu bardzo zadowolona i dumna. Podwójne nazwisko z jednej strony wydaje mi się oryginalne ale i tak nie wyobrażam sobie takiego rozwiązania. pozdrawiam :o)

A może niedługo do tego dojdzie że mieszkania osobne? to tylko formalnosc. Jeśli kochacie swoich facetów to jak to sie ma do zmiany nazwisk. To jest powód??? Egoistki, już widzę to oddanie skoro przy starcie macie problemy ze zmianą nazwiska.

Zosia napisał(a):

> A może niedługo do tego dojdzie że mieszkania osobne? to tylko
> formalnosc. Jeśli kochacie swoich facetów to jak to sie ma do
> zmiany nazwisk. To jest powód??? Egoistki, już widzę to
> oddanie skoro przy starcie macie problemy ze zmianą nazwiska.

co za bzdury, a co ma miłość wspólnego ze zmianą nazwiska???? skoro jest taka możliwość prawna, że facet też może przyjąć nazwisko po żonie i jeśli tego nie chce, tzn., że jej nie kocha?????

a ja mam dwa ... pomimo że i imię i oba nazwiska są strasznie dłuuuuugie., ale co tam. Za długo używam swojego nazwiska, żeby sie z nim teraz rozstawać. Nie uważam, że to ma jakiś związek z oddaniem czy miłością... nie przesadzajmy.... Polecam innym takie rozwiązanie :-))

witaj
a ja juz jestem po i oboje z mezem mamy podwojne nazwiska i nasze dziecko tez takie ma. on wzial moje a ja jego. po imionach najpierw jest jego nazwisko a potem moje i nie dlatego ze jego wzniejsze tylko dlatego ze ladniej brzmi.

No to fajnie,jak mąż ma i Twoje nazwisko :)))))

ja zostalam przy swoim nazwisku i nie zaluje:)))
Nasz bobo, bedzie mial nazwisko mojego M.
Na poczatku mialam miec podwojne, ale poniewaz dlugie imie (Aleksandra) dlugie moje nazwiosko i dlugie nazwisko mojego M wiec zdecydowalam :) tak jak napisalam wyzej.

Jasne Zosia, co prawo to od razu trzeba korzystac, a co tam,,, Pr

Kurcze a ja zawsze myslałam że są dużo ważniejsze sprawy niż zmiana nazwiska?!!!!

Niektórzy maja jeszcze inne problemy, np pierścionek z diamentem czy czy zrobic taki makijaż czy inny, nawet nie widząc twarzy ludzie musza opiniować. Śmieszne.

Zosia napisał(a):

> Niektórzy maja jeszcze inne problemy, np pierścionek z
> diamentem czy czy zrobic taki makijaż czy inny, nawet nie
> widząc twarzy ludzie musza opiniować. Śmieszne.

Ty kobieto, chyba jesteś jakaś zakompleksiona!!!!!!

podwojne nazwisko to klopot przy kazdym uzywaniu go, ja mam 30 lat i wszystkie papiery na panienskie nazwisko jednak sie nie waham

dorota

Ja przejmuję nazwisko przyszłego męża :)
Ale gdyby jedno z nas miało krótsze nazwiko to na pewno zdecydowałabym się na nazwisko dwuczłonowe!!!!

Ja mam przecietnej dlugosci nazwisko panienskie i do tego doszlo teraz dlugie nazwisko mojego meza. Z moim nazwiskiem jestem emocjonalnie zwiazana i dlatego bylo to sla mnie najlepsze rozwiazanie. Dzieci beda mialy nazwisko po ojcu. Niech kazdy robi tak, jak sie czuje i jak sie potem bedzie chcial przedstawiac. Jesli moje poslubne nazwisko sie nie miesci w rubryczkach..... po prostu dopisuje literki za rubryczka i tyle.

Myślę cały czas nad tym jakie nazwisko chciałabym w końcu mieć.Ale chyba zdecyduje się na jedno....mojego męża.

ej.....dziewczyny, niech każda zrobi tak jak jej serce podpowiada ;)
ja juz nie mogę sie doczekać kiedy oficjalnie przejmę nazwisko męża, w końcu nie będzie nikt robił błędów przy moim nazwisku, ale to i tak nie jest powód dla ktorego zmnieniam nazwisko......chce czuć 100% jedności z moim mężem....mi się wydaje, że zostawiając swoje nazwisko, zostawiamy też cząstkę siebie tylko dla siebie.....a ja chcę w zupełności dać mężowi 100% siebie, nie zostawiając nic dla siebie...... ;)) ale to tylko moje zdanie..... pozdrawiam wszystkie "dwuczłonowe" przyszłe mężatki i te "jednoczłonowe" też ;) wesołych świąt

też jestem takiego samego zdania i mimo tego, że moje nazwisko jest rzadkie i jest juz ostatnie w mojej rodzinie i potem juz nikt takiego nie bedzie mial to i tak chce przejąć nazwisko męża...pozdrawiam :o)

A my będziemy mieli po dwa. Ja przejmę nażeczonego i dodam swoje, a on weźmie moje i dołoży do swojego. Dzieci też będą miały dwa. Chciałam swoje sobie odpuscić, ale mój meżczyzna się uparł. No i dobrze.

dla mnie to oczywiste, ze zmienie nazwisko na nazwisko meza. a na moje pytanie czy zmienil by na moje jego odp 'czemu nie?'.

Pamiętajcie,że nazwisko zawsze można zmienić!

Czesc! Ja również przejmuje nazwisko meza. Moje imie i nazwisko jest dlugie wiec nawet nad tym sie nie zastanawialam. Moze gdybym miala krotsze nazwisko to pomyslalabym o tym zeby miec dwa, ale tak to nie. Pozdrawiam!

Ja przejme nazwisko po mezu tak zawsze bylo i powinno byc. Jestem dumna, ze wychodze za mojego mezczyzne i chce nosic jego nazwisko