znajomośc =praca

W tym kraju bez znajomosci nie znajdzie sie dobrej pracy
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: znajomośc =praca

Dopiero teraz się obudziłaś że w Polsce bez znajomości nie ma pracy :) Nie masz znajomości możesz pójść tylko zamiatać ulicę :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Są znajomości i układy ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

A i to niekoniecznie.

Byłam odwiedzić koleżankę w byłej pracy. Napatoczyła się szefowa i pyta, czy nie znam kogoś, bo szukają sprzątaczki.. Mówię, coby ogłoszenie dała.. A ona niee bo przecież z ulicy nie weźmie nikogo, woli kogoś poleconego.. No witki opadają :/
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

bemka ale dziwisz się? choć w sumie na sprzątaczkę to rozumiem. Mi kiedyś w pracy sprzątaczka ukradła telefon który zostawiłam na noc. Jeśli jesteśmy dobrymi pracownikami to praca sama nas znajdzie. Taka prawda. Ludzie będą o nas pamiętać lub polecą nas innym. Dużo osób myli właśnie znajomości i polecenie z układami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie dziwię się, rozumiem, że warto wziąć kogoś sprawdzonego, poleconego i oszczędzić sobie czasem żmudnego przesiewania cv i "ryzykowania" z osobą "z ulicy".
Ale z drugiej strony szlag mnie jasny trafia, bo szukam stałej pracy już od ładnych paru miesięcy i bez efektu. Dzisiaj z ciekawości podliczyłam, że w styczniu wysłałam ponad 50 odpowiedzi na ogłoszenia o pracę. I miałam AŻ jeden telefon - zaproponowano mi cały etat na pół roku 500 zł netto... Jestem wykształcona, mam doświadczenie, 2 ręce do pracy bynajmniej nie lewe i wizja stałego etatu powoli robi się dla mnie jakąś mrzonką. Znajomości odpowiednich nie mam, co prawda wszyscy naokoło (łącznie z poprzednimi pracodawcami) twierdzą, że "jakby coś.." ale jak na razie nici. nawet na tą sprzątaczkę bym teraz poszła. Dyplom studiów wyższych całkiem ładnie będzie na ścianie wyglądać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

no niestety w Polsce jest jak jest może kiedyś się zmieni, ale dobrego pracownika praca sama znajdzie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Podaj namiary tej szefowej

to straszne, nawet posadę niańki zdobywałam po znajomości , szkoda ze nie mam takich znajomości jak taka pewna znajoma co po średniej szkole ma ciepła posadkę w banku.

kazda prace zdobyłam poprzez casting, a nie kolagacje. nie mowie o urzedach bo tam wyslalam dla spokoju sumienia i ciekawosci jak wygladaja takie "etapy". Można znalezc, ale trzeba wysyłac cv, pisac rzeczywiste kwaifikacje i potrafic wytlumaczyc na rozmowe specyfiikę obowiazków w poprzednich miejscach pracy.

a ja po 2 dniach poszukiwań znalazłem, jednak doświadczenie się liczy:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja jeszcze nigdy nie znalazłam pracy po znajomości - zawsze z ogłoszenia. Zatem pewnie w większości ludzie mają pracę po znajomości, ale i zdarzają się tacy co tylko mogą liczyć na ogłoszenia. Dodam, że to są głównie prace biurowe, jestem po studiach i mam już trochę doświadczenia.

mam podobnie jak dd wyzej.. też wszystkie prace miałam z ogłoszeń, a nie po znajomości.. liczyło się podejscie na rozmowie i szczerość chyba też, bo w cv nie naciągałam nic tylk wszędzie pisałam zgodnie z prawdą zakres obowiązków i doświadczenie no i nie wybrzydzałam. Jak zaczynałam w eniro to najpierw jako konsultantka pracowałam, a teraz już prowadzę szkolenia dla nowych pracowników.. także liczy się troche też to jak się staramy i jakie mamy podejście.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Terminal Kontenerowy w Gdyni (ten, gdzie parkuje prom Stena). (480 odpowiedzi)

Jeśli ktoś potencjalnie zainteresowany pracą w tym Terminalu (nie mylić z GCT z naprzeciwka),...

zarobki w Mohito /LPP (13 odpowiedzi)

Witam, orientuje się ktoś jak wyglądają zarobki w sieci Mohito? System premiowania?

PRZEPROWADZKA DO TRÓJMIASTA (33 odpowiedzi)

Witam Kochani proszę o poradę. Obecnie mieszkam we Wrocławiu, ale zawiodłam się na tym...