We wrześniu 2025 roku Zamek Łeba obchodzi swoją 118. rocznicę. Z tej okazji przygotowaliśmy wyjątkową wkładkę do karty dań, nawiązującą do czasów dawnych kurhausów i eleganckich restauracji uzdrowiskowych. Od 12 do 28 września Goście mogą spróbować potraw, które przez dziesięciolecia towarzyszyły nadmorskim spotkaniom i uroczystościom.
Jubileuszowe Menu:
- Grzyby w śmietanie - Grzyby wybornego zbioru, w śmietanie tłustej i gładkiej uduszone, podane w sposób godny stołu kuracyjnego.
- Wołowina w auszpiku z musem chrzanowym - Wołowina najwyższego gatunku, w galarecie przezroczystej zastudzona, z musem chrzanowym, co ożywia podniebienie i nadaje potrawie właściwej dystynkcyi.
- Flaki po warszawsku - Flaki, jak w stolicy niegdyś słynęły, treściwe, z przyprawą korzenną i ogniem pieprzu, by ciało pokrzepić, a duszę rozgrzać.
- Zalewajka przedwojenna - Zupa starożytnego zwyczaju, z kartoflem i czosnkiem, jaką to dawne pokolenia na obiad powszechny podawały, a która i dziś zachwyca prostotą i siłą smaku.
- Zrazy radziwiłłowskie - Zrazy wołowe, faszerowane wedle dawnej receptury, powoli w sosie własnym duszone, aby miękkością i wonią dorównały najlepszym stołom magnackim.
- Sandacz po nelsońsku - Sandacz morski, w sosie lekkim, a wybornym, na sposób kuchmistrzów zagranicznych przyrządzony, by Gościom dodać smaku świata i elegancyi.
- Tort królewski - Tort majestatyczny, wielowarstwowy i bogaty, jakim to królewskie rody swe uroczystości kończyły, a którego każdy kęs słodyczą serce raduje.
Zapraszamy do stołuTermin: 1228 września 2025
Dostępność: jubileuszowe smaki czekają na Gości w godzinach otwarcia restauracji, jako uzupełnienie stałego menu.
Godziny otwarcia restauracji:Poniedziałek - Sobota: 18:00 - 22:00
Niedziela: 13:00 - 17:00
Rezerwacje stolików:Obowiązuje wcześniejsza rezerwacja:
telefonicznie: 59 863 51 20
mailowo:
restauracja@zamekleba.pl
Więcej na
https://zamekleba.pl/event-118-lat-zamku-leba-menu-jubileuszowe
Treść tworzona na podstawie materiałów prasowych organizatora.