W dniach 21-29 października zapraszamy na Austriacki Tydzień Kulinarny w ramach trwających Dni Austrii w Trójmieście. Z tej okazji restauracje ELIKSIR i OtwARTa oraz cukiernia UMAM inspirując się austriacką kuchnią przygotują Państwu specjalne menu.
Szef kuchni Eliksir proponuje autorskie połączenie austriackich specjałów z kuchnią polską.
W menu degustacyjnym znajdzie się do wyboru 5 dań, m.in.: frankfurterka - kluski ziemniaczane nadziewane frankfurterkami / espuma z sera tyrolskiego / boczek albo sznycel - turnedosy (pieczone ziemniaki) / emulsja jajeczno-cytrynowa. Do każdego dania przypisany jest specjalnie dopasowany koktajl.
OtwARTa - galeria smaku zaserwuje delikatny krem z austriackiego sera i jesienną dynią z grzankami, golonkę wieprzową gotowaną w ciemnym piwie austriackim z zasmażaną kapustą oraz klasyczny sznycel wiedeński z udźca cielęcego z sałatką ziemniaczaną.
Cukiernia UMAM zaprasza na słodkości: czekoladowy fallen shuffle cake - morelowa domowa konfitura z tymiankiem oraz mocno maślane ganache na czekoladzie Alunga.
Pomysł powstał dzięki Walerij Pryżkow ze stowarzyszenia FACT, współorganizatora Dni Austrii. Każdy może w dowolnej porze - kiedy mu czas pozwoli - łączyć przyjemne z nową wiedzą o kuchni austriackiej. Oczywiście degustacja jest na własny rachunek. Prosimy o kontakt w sprawie rezerwacji stołu bezpośrednio z restauracjami, które znajdują się na terenie Garnizonu Kultury w Gdańsku-Wrzeszczu. Powyższe miejsca zostaną oznaczone austriacką flagą.
eliksir.pl
www.otwartagarnizon.plwww.umam.pl