Trójmiasto doczekało się pierwszej gwiazdki od Przewodnika Michelin Polska - otrzymała ją restauracja Arco by Paco Perez w Gdańsku. Co najważniejsze otrzymało ją wkrótce po tym, gdy województwo pomorskie dołączyło do miejsc biorących udział w tym prestiżowym konkursie. Poniżej lista wszystkich trójmiejskich restauracji rekomendowanych przez Przewodnik Michelin Polska 2024. Ceremonia rozdania czerwonych plakiet odbędzie się 28 czerwca w Gdańsku, Olivia Star, 34 piętro.
Wyróżnienie Bib Gourmand w Trójmieście:Hewelke - Gdańsk
Treinta y Très - Gdańsk
1911 Restaurant - Sopot
Vinissimo - Sopot
Michelin rekomendacje:Eliksir - Gdańsk
Fino - Gdańsk
Mercato - Gdańsk
Niesztuka - Gdańsk
Piwna47 - Gdańsk
Ritz - Gdańsk
True - Gdańsk
Tygle - Gdańsk
Butchery & Wine - Gdynia
Oberża 86 - Gdynia
Café Xander - Sopot
Fisherman - Sopot
L'Entre Villes - Sopot
Dodajmy, że w typowaniach tegorocznych zwycięzców wielokrotnie pojawiało się nazwisko Paco Pereza, szefa kuchni restauracji Arco by Paco Perez, która działa na 33. piętrze Olivia Star. Co istotne, Katalończyk ma już na swoim koncie
aż sześć gwiazdek Michelina - w czterech ekskluzywnych restauracjach w Europie (dwie w restauracji Miramar w Llança, dwie kolejne w restauracji Enoteca w Hotel Arts w Barcelonie oraz po jednej w 5-Cinco w hotelu Das Stue w Berlinie oraz w Terra w Gironie). Teraz dołączyła do tego zestawienie siódma, trójmiejska. Dodatkowo szef kuchni Arco - Włoch Antonio Arcieri również ma na koncie gwiazdkę Michelina.
Przewodnik Michelin Polska jak gastronomiczna wyroczniaPrzypomnijmy, że nagrody Przewodnika Michelin, a zwłaszcza jego "gwiazdki", od dekad są traktowane w świecie gastronomii niczym Oscary w branży filmowej - to najwyższe i jednocześnie najbardziej prestiżowe wyróżnienie, jakie można otrzymać, ale też szansa na międzynarodową popularność i gości z całego świata.
Co istotne, Przewodnik Michelin w trakcie poszukiwań najlepszych restauracji stara się nie skupiać jedynie na wielkich metropoliach - w celu promowania lokalnej branży turystycznej współpracuje z organizacjami turystycznymi z różnych zakątków globu, a w Polsce m.in. z Gdańską Organizacją Turystyczną. Ostatecznie jednak proces selekcji do Przewodnika Michelin pozostaje całkowicie niezależny, a o wyborze decydują wyłącznie działający anonimowo inspektorzy.