Pizza i wino to jedno z tych połączeń, które zna każdy. Ale my pójdziemy krok dalej sprawdzimy, jak różne style pizzy odnajdują się w towarzystwie odpowiednio dobranych win. Podczas degustacji spróbujecie czterech różnych pizz (przygotowanych na świeżo przez sąsiadującą z nami restaurację Lokalne Bistro) każda z nich inna, każda z potencjałem na swój idealny pairing.
Nie tylko po to, by było smacznie, ale też by pokazać, jak wino może podkreślić smak składników, przełamać tłustość sera czy złagodzić pikantność. To będzie już druga edycja tej degustacji, więc jedna grupa przetestowała te połączenia i dała zielone światło na kolejne edycje!
Z winem będziemy łączyć 4 pizze: Fromaggio z fetą, serem wędzonym, gorgonzolą i parmezanem
Truflową z pastą truflową, salami piccante, rukolą i parmezanem
Hawajską z prosciutto cotto i (tak, tak)... ananasem
Gamberi z krewetkami, natką pietruszki, czosnkiem i płatkami chilli
Do każdej porcji podamy odpowiednio dobrane wino tak, by razem tworzyły możliwie najciekawsze zestawienie smaków.
Dla każdego Gościa przewidziany będzie
jeden duży kawałek pizzy z każdego rodzaju, więc z pewnością nikt nie wyjdzie głodny.
W czasie spotkania, oprócz wina i pizzy, na stole znajdą się także oliwki, oliwa, ocet balsamiczny oraz woda. Czas trwania degustacji: 1,5 2 godziny.
Treść tworzona na podstawie materiałów prasowych organizatora.