Podczas warsztatów poznacie cały proces tworzenia piwa od podstaw, począwszy od zacierania słodów, a na butelkowaniu kończąc. Piwo przygotujemy w warunkach domowych tak, aby każdy mógł odtworzyć ten proces u siebie w domu.
Ponadto poznacie świat stylów piw dolnej i górnej fermentacji oraz będziecie mieli okazję spróbować piw o zupełnie różnym wyglądzie, aromacie i smaku, m.in. Dunkelweizen, Rauchbier, Porter Bałtycki, American Pale Ale, Saison, Belgian Tripel, czy Grodziskie.
W czasie procesów które będą będą mniej absorbowały Waszą uwagę przygotujecie proste i puszne przekąski do piwa ( kulki wieprzowe z sosem Gochujang, chpisy z szałwii, ceviche z łososia i małży św. Jakuba, tacos z wołowiną i salsami), którą będziecie mieli okazję posmakować.
Będziemy robili:- zacierać słody ( czyli przerabiać skrobię na cukry)
- filtrować i wysładzać (czyli oddzielać brzeczkę od łuski)
- gotować (warzyć) brzeczkę i chmielić
- butelkować i kapslować wcześniej przygotowane piwo po fermentacji
- próbować dobrego piwa i nietuzinkowych przekąsek