stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT

Fine Dining Week

Największe wydarzenie polskiej sceny fine diningowej powraca w nowej odsłonie! Po raz pierwszy w historii festiwalu sztuki restauracyjnej Fine Dining Week najwybitniejsi w Polsce Szefowie Kuchni zaproszą Gości na autorskie pięciodaniowe degustacje tematyczne oparte o ich aktualne pasje i inspiracje z całego świata.

gru 6

piątek, g. 18:00

Gdańsk,
bilety 270 zł
Ósma edycja festiwalu potrwa od 12 lutego do 1 marca i odbędzie się ośmiu regionach Polski. Organizatorzy wraz z siedemdziesięcioma najwybitniejszymi restauracjami zapraszają na ogólnopolski cykl tematycznych przygód kulinarnych. Po raz pierwszy zadaniem wiodących polskich Szefów Kuchni jest przygotowanie pięcio-daniowych tematycznych degustacji, w których podzielą się z festiwalowymi Gośćmi swoimi aktualnymi inspiracjami i pasjami kulinarnymi.

REZERWUJ W TRÓJMIEŚCIE



Inspiracją dla nowej formuły Festiwalu były zarówno najpiękniejsze tradycje restauracyjne, jak i zeszłoroczne odwiedziny Massimo Bottury na Fine Dining Week, dzięki marce Grundig - mówi Maciek Żakowski, współorganizator festiwalu - Celem festiwalu jest promocja najwyższej jakości sztuki restauracyjnej, a najwybitniejsi Szefowie Kuchni niemal od zarania restauracji ponad 200 lat temu tworzyli i tworzą tematyczne podróże kulinarne dla Gości. Skupiają się przy tym zarówno na regionach i kulturach kulinarnych, jak i coraz częściej bardziej abstrakcyjnych myślach, czy inspiracjach - podkreśla.

W festiwalu weźmie udział ponad 70 restauracji z takich miast i regionów jak Kraków, Łódź, Poznań, Silesia, Szczecin, Trójmiasto, Warszawa, Wrocław. Są to najwybitniejsze restauracje nagradzane m.in. rekomendacjami Michelin czy Gault&Millau, otrzymujące najwyższe noty recenzentów i influencerów kulinarnych.

W samym Trójmieście w festiwalu weźmie udział 10 restauracji: Mercato, Fino, Sztuczka, Correze, Majolika, Słona Woda, Rada Miasta, Krew i Woda, Nowy Świat, a dodatkowo w rozwiniętej formule kolacji degustacyjnej razem z pairingiem win także Biały Królik kierowany przez Rafała Koziorzemskiego i Marcina Popielarza.

Ciekawostką jest też udział jednego z niewielu w Trójmieście - wine bar'u - Probiernia Win, który pod wodzą Łukasza Chwojnickiego festiwalowym Gościom będzie serwował najlepsze wina w towarzystwie podbijających smaki tapasów stworzonych przez załogę Fino.

Podczas Fine Dining Week będzie można skosztować dań w specjalnych cenach festiwalowych 129 zł za osobę - Szefowie Kuchni z najlepszych restauracji w kraju zaserwują gościom autorskie pięciodaniowe menu tematyczne dzieląc się z Gośćmi swoją filozofią kuchni i dając tym samym artystyczny wyraz swojej twórczości kulinarnej.

Podczas zimowej edycji Fine Dining Week do każdego serwowanego posiłku goście otrzymają gratis kieliszek Martini Prosecco.

Każda z ponad 70 restauracji przygotowała na festiwal unikalne tematyczne propozycje kulinarne, wśród nich Goście znajdą m.in. "Zimowy sen", "Warzywne wibracje", "Klasykę kulinariów w regionalnym wydaniu", "Wegetariańską ucztę z azjatycką nutą", "Kuchnię miejską międzywojnia", "Doświadczenia smakowe dzieciństwa," a także inspirowane kuchniami świata: "Najnowsze smaki Burgundii", "Podróż przez smaki Andamanów", "Smakową przygodę prowansalską", "Kulinarną przygodę w Paryżu", "Nowoczesną klasykę włoskiej kuchni". Wszystkie propozycje restauracji festiwalowych oraz oferowane przez nie menu tematyczne wraz ze szczegółową informacją na temat znajdują się na stronie festiwalu www.FineDiningWeek.pl.



Festiwal potrwa od 12 lutego do 1 marca. Rezerwacji stolików można dokonywać już teraz online na stronie festiwalu.