Food Pairing, vol. 2, czyli Wymarzone połączenie - piwo i jedzenie to sztuka zestawienia smaków w taki sposób, aby stworzyły harmonijną kompozycję. Jeśli do tej pory ostrygi czy przepiórka zwykle kojarzyły się z dobrym winem, to w czasie naszej kolacji udowodnimy, że można, a nawet trzeba, przełamywać schematy i łączyć wyborne dania z wyjątkowymi gatunkami piwa. Inspiracją dla naszego menu są piwa uwarzone w Browarze Spółdzielczym.
Menu:
1) Piwo Rzutkowe
Ostryga / truskawka / czarny bez
(tatar z truskawek, chrupiąca ostryga, piklowane kapary bzu)
2) Piwo Cumowe
Pomorskie taco / kurczak / czarny czosnek
(regionalny podpłomyk, jako adaptacja taco, chrupiąca pierś i noga z kurczaka kukurydzianego, sałata rzymska, salsa z
kiszonych, białych szparagów)
3) Piwo Podwójne 3.0
Bób / groszek zielony / pomidor / werbena cytrynowa/ bisque / biała ryba / groszek cukrowy
(blanszowany bób i groszek, pomidory datterino, bisque, czyli wywar ze szkieletów rakowych, wolno gotowana biała
ryba, julienne z groszku cukrowego)
4) Piwo Bramszotowe
Przepiórka / jeżyna / ruchańce / seler / szczawik
(połowa przepiórki gotowana sousvide, następnie karmelizowana na tłuszczu kaczym, białe puree z selera, naturalny
sos z korpusów kaczych z jeżynami, szczawik zajęczy, ruchańce a la churro)
5) Piwo Kaj
Czarny pudding / żółtko / agrest
(chrupiący z zewnątrz, a kremowy w środku wytrawny pudding, żółtko konfitowane, piklowany agrest)