stat
Impreza już się odbyła

Gęsina na Św. Marcina

Program "Gęsiny na św. Marcina" będzie w tym roku wyjątkowy, ponieważ jest to jubileuszowa edycja - X!

W naszym specjalnym menu znajdą Państwo okrasę z marynowanymi grzybami i dynią, krupnik na wywarze z gęsiny czy consommé. Prawdziwa uczta smaków i zmysłów!

WINO ŚWIĘTOMARCIŃSKIE: białe
Lekkie białe młode wino z odmiany Solaris, o świeżych aromatach przywodzących na myśl pomarańcze, gruszki i agrest. W smaku odznaczające się cytrusowością i chrupką jabłkową kwasowością.

WINO ŚWIĘTOMARCIŃSKIE: czerwone
Młode czerwone wino z odmiany Rondo, o owocowym zapachu przypominającym truskawki, maliny i banany, popartych w smaku soczystą wiśnią.

Menu serwowane od 9 listopada do 25 listopada

OKRASA 27 zł
ogórek konserwowy, marynowane grzyby, marynowana dynia, grzanka
GOOSE TARTARE - pickled cucumber, marinated muchrooms, marinated pumpkin, grilled bread

KRUPNIK 14 zł
na wywarze z gęsiny, z kaszą jęczmienną
BARLEY SOUP - on goose broth

UDKO Z GĘSI 54 zł
confitowane, z rozmarynowymi kopytkami, burakami z prażonymi orzechami ziemnymi oraz sosem wiśniowym
GOOSE LEG - confit, with rosemary potato dumplings, beetroots with roasted peanuts and cherry sauce

Menu serwowane od 26 listopada do 9 grudnia

PÂTÉ 24 zł
z gęsich wątróbek, masło ziołowe, grzanka
PÂTÉ - from goose livers, herbal butter, grilled bread

CONSOMMÉ 18 zł
na wywarze z gęsiny, z kołdunami faszerowanymi gęsimi podrobami
CONSOMMÉ - on goose broth, with dumplings stuffed with goose offals

PIERŚ Z GĘSI 65 zł
z grilla, modra kapusta, sos gruszkowy z dodatkiem rokitnika
GOOSE BREAST - grilled, red cabbage, pear and sea buckthorn sauce

Polecamy z winami Świętomarcińskimi / Recommended with St. Martin wines:
Solaris
25 zł / 100 zł
Rondo
25 zł / 100 zł

Przeczytaj także