26 stycznia na godz. 11:00 zapraszamy na Gruzińskie Warsztaty Kulinarne, w trakcie których pokażemy ciekawe i oryginalne sposoby prezentowania przyrządzonych dań, tak aby wzbudzić podziw i zaimponować Państwa gościom. Warsztaty to jednocześnie spotkanie odkrywające tajniki gruzińskiej kuchni.
To kulinarna podróż do samego serca Gruzji, gdzie feria niespotykanych smaków miesza się z wielowiekową kulturą i tradycją.
Słoneczna Gruzja zwaną perła Kaukazu słynie nie tylko z zabytków architektury, wspanialej czarnomorskiej riwiery, gór pokrytych lodowcami i wiecznymi śniegami lecz także niezrównanej sztuki kulinarnej, mogącej konkurować z najlepszymi kuchniami świata. Sztuka kulinarna w Gruzji mogła rozwinąć się tak bujnie dzięki niezwykle sprzyjającym warunkom klimatycznym i geograficznym. Gruzini, którzy są wielkimi smakoszami twierdzą, że prawdziwie smaczna kuchnia nie istnieje bez orzechów włoskich czosnku i aromatycznych przypraw.
Warsztaty poprowadzą Maria i Walery Urbanowicz, polscy repatrianci, z Tbilisi przyjechali do Sopotu 2 lata temu. Walery pracuje w sopockim Urzędzie Miasta a Mari uczy języka gruzińskiego i, jak każda Gruzinka, świetnie gotuje.
Zapraszamy do udziału osoby w każdym wieku i o dowolnym poziomie umiejętności. Pod okiem Mistrza Ceremonii uczestnicy na własnych stanowiskach przygotowywać będą potrawy zgodnie z programem zajęć.
W programie:
- nauka lepienia pierogów chinkali;
- opowieści o Gruzji, jej historii, tradycjach i kulturze;
- wspólna degustacja pierogów;
- degustacja wina gruzińskiego z możliwością zakupu;
TERMIN warsztatów:
26.01.2014, niedziela 11:00 maksimum 25 osób, oraz termin alternatywny po wyczerpaniu miejsc w sobotę to:
25.01.2014, sobota 11:00.
Czas trwania warsztatów około 2 godziny.
MIEJSCE warsztatów:
Kawiarenka Podróżnicza
POŁUDNIK 18 tea&caff
ul. Garncarska 7/8/9
80-894 Gdańsk
ZGŁOSZENIA
1. Bezpośrednio w kawiarni (preferowany)
2. Drogą elektroniczną na adres mailto:wojtek@poludnik18.pl
3. Telefonicznie: 502 765536
W zgłoszeniu prosimy odpowiedzieć na trzy pytania:
A. Który termin warsztatów Państwo preferują?
B. Czy mogą Państwo uczestniczyć w drugim terminie jeśli w pierwszym zabraknie miejsc?
C. Jaka jest możliwość kontaktu z Państwem (telefon, e-mail)?
Koszt udziału w warsztatach: 45,00 zł z degustacją wina gruzińskiego (1 lampka na osobę)
Dzieci do lat 12 gratis (bez wina ;-) )
Wszystkie produkty niezbędne do przyrządzenia potraw dostarczane będą przez organizatorów (koszt produktów zawarty jest w cenie warsztatu).
Wpłat należy dokonywać osobiście w kawiarni (sposób preferowany) lub na konto bankowe:
mBnak 73 1140 2004 0000 3502 0435 4718
Wojciech Suchy
Ilość miejsc ograniczona. Grupa maksymalnie 25 osób. O przyjęciu zgłoszenia decyduje data zaksięgowania opłaty warsztatowej w kawiarni lub na naszym koncie.
Każdy uczestnik powinien mieć deskę do krojenia (w miarę dużą), wałek i fartuch.
Serdecznie zapraszamy!