stat
Impreza już się odbyła

Katalonia to jeden z najbogatszych kulinarnie regionów w Hiszpanii. Tak jak sam naród, region ten cechuję otwartość na wpływy zewnętrzne, anarchizm, indywidualizm oraz kreatywność na tle pozostałych regionów.

27 kwietnia - 5 maja 2024, g. 09:00 - 18:00

Gdynia,
Zabierzcie się z nami w podróż w której odkryjecie skarby morza śródziemnego, popularne w tamtejszych przepisach takie jak: dorsz, dorada, żabnica czy krewetki, będące owocem obfitych połowów na wodach Costa Brava i Costa Dorada. Dowiecie się o walorach kuchni wysokogórskiej dominujące głównie w rejonie Pirenejów w prowincji Lleida.

Znajdziemy tam dania bazujące głównie na mięsie (dziczyzna, jagnięcina) dostarczające niezbędnych w tych specyficznych warunkach klimatycznych kalorii oraz dobrodziejstwie lasu (grzyby, ślimaki). To również kraina naturalnych serów przede wszystkim na bazie mleka koziego. Paletę smaków Katalonii uzupełniają produkty śródlądowych wyżyn czyli tzw. interioru. Są to bardziej dostępne w naszych warunkach drób , wieprzowina, warzywa i owoce. Katalonia słynie z wyrobu wspaniałych wędlin.

Zapraszamy!
Kaczewska 24, Gdynia
21 lipca godz. 18
czas trwania: 4 h
Bilety: https://k5.com.pl/warsztaty/hiszpania-katalonia-i-21-07/