Zapraszamy na drugą edycję Festiwalu K5 Food Story, podczas której połączymy sztukę kulinarną z wiedzą i muzyką.
Gdzie i kiedy? Wydarzenie odbędzie się 3-4 sierpnia 2024 roku w Konsulacie Kultury w Gdyni.
Atmosfera Uczestnicy mogą spodziewać się tętniącej życiem i wciągającej atmosfery, wypełnionej pysznym jedzeniem, niesamowitymi koktajlami, spotkaniami z ciekawymi gośćmi, muzyką na żywo i mnóstwem rozrywki dla wszystkich.
Wiedza Panele edukacyjne, rozmowy z zaproszonymi prelegentami oraz konkursy z nagrodami będą dodatkową wartością, która poszerzy kulinarne horyzonty uczestników.
Jedzenie & napoje Na miejscu będzie można kupić karnety festiwalowe o wartości 30 złotych (3x10 złotych), umożliwiające nabycie porcji degustacyjnych na stanowiskach kulinarnych serwujących jedzenie z różnych stron świata. Dla miłośników napojów chłodzących nie zabraknie opcji.
Koncerty są wydarzeniami towarzyszącymi i są bezpłatne.
DZIEŃ 1
Sobota - 3/08 11:00 - spacer miejski z przystankami na poczęstunek przeprowadzony przez Arkadiusza Brzęczka o tematyce Różnorodna nowoczesność kulinarna w Gdyni
Planowane poczęstunki w niektórych miejscach:
1. K5 Akademia Kulinarna, ul. Kaczewska 24 (róg ul. Stryjskiej i ul. Legionów)
2. PPNT, aleja Zwycięstwa 96/98
3. Borowa Ciotka, aleja Zwycięstwa 36/108
4. Hotel My Story, aleja Zwycięstwa 14
5. Restauracja La Kabana, ul. Partyzantów 46/2
6. Taj Mahal, ul. Władysława IV 43
7. Ogniem i Piecem, ul. Świętojańska 87
8. Pasta Miasta, ul. Świętojańska 46
9. Restauracja Butchery & Wine. ul. Abrahama 41
10. Restauracja Fidelli, ul. Abrahama 24
11. Konsulat Kultury, ul. Jana z Kolna 25
13:00 - oficjalne rozpoczęcie wydarzenia w Konsulacie Kultury w Gdyni
Na miejscu będą już rozstawieni wystawcy reprezentujący rozmaite kierunki kulinarne. To czas dla festiwalowiczów na to, aby wybrać coś smakowitego dla siebie, zapoznać się z terenem i programem festiwalu, posłuchać przyjemnej muzyki granej przez DJ'a Davida Sonido i zaznać relaksu pod chmurką.
Patio Konsulatu Kultury 14:30-15:00 - warsztaty z grillowania steków przeprowadzone przez grillmasterów Mariusza Jeznacha i Marcina Prysaka z Napoleon Grill
15:00-15:30 - konkurs z nagrodami przygotowany przez firmę Napoleon Grill
16:00-17:00 - planowane połączenie z Robertem Makłowiczem (rozmowa wideo z uczestnikami festiwalu)
19:00 koncert live zespołu Boskie Ciałko
Kawiarnia Konsulatu Kultury14:30-15:00 "Nieznane oblicze kuchni wietnamskiej" rozmowa z Natalie Dao (rodowitą Wietnamką-ekspertka swojej rodzimej kuchni)
15:00-15:30 - konkurs z wiedzy kulinarnej z nagrodami przygotowanymi przez firmę Baziółka, Monini, Mowi, Kikkoman
17:15 - 18:00 - warsztaty ABC wina z Piotrem Zastróżnym z Festusa
DZIEŃ 2 Niedziela - 4/08
11:00 - spacer miejski przeprowadzony przez Arkadiusza Brzęczka o tematyce Kultowe i historyczne kulinaria w Gdyni.
Planowane poczęstunki w niektórych miejscach:
1. Karczma Gdyńska, ul. Starowiejska 54
2. Cyganeria, ul. 3 Maja 27/31
3. Ermitage, ul. Świętojańska 39
3. Gdynianka, ul. Świętojańska 65
4. Polonia, ul. Świętojańska 92-94
5. Winiarnia-Restauracja braci Seidel, u Misia ul. Świętojańska 72
6. Polonia, SIM, Dockers, ul. Świętojańska 21
7. Róża Wiatrów, al. Jana Pawła II
8. Cukiernia Fangrat, Bar Pyra, skwer Kościuszki 24
9. Portowa Świętojańska 17 i 15 Bednarski i Grand Cafe
10. Pączuś, ul. Świętojańska 18
11. Konsulat Kultury, ul. Jana z Kolna 25
14:30-15:00 - warsztaty z grillowania ryb i warzyw przez grillmasterów Mariusza Jeznacha i Marcina Prysaka z Napoleon Grill
15:00-15:30 - konkurs z nagrodami przygotowany przez firmy Napoleon Grill
16:00-17:00 - otwarta debata Najciekawsze doświadczenia kulinarne w podróży z reprezentantami różnych stron świata, zachęcająca uczestników do udziału w dyskusji i wymiany doświadczeń.
19:00 - koncert live zespołu (niespodzianka)
Kawiarnia Konsulatu Kultury 14:30-15:00 - Przyprawy świata - rozmowa z Maliką z Restauracji Malika 16:00-17:00 - warsztaty zero waste angażujące uczestników Jak gotować z głową i dbać o naturę z Kamilem Sadkowskim z K5 Akademii Kulinarnej
17:30-18:00 - konkurs z wiedzy kulinarnej z nagrodami przygotowanymi przez firmę Baziółka, Monini, Mowi, Kikkoman
Organizatorzy: Akademia Kulinarna K5 i Konsulat Kultury