Już piąty raz hotele i restauracje Relais & Châteaux na całym świecie łączą siły ze Slow Food International, aby walczyć ze zmianami klimatycznymi i chronić bioróżnorodność podczas festiwalu Food For Change.
Z tej okazji, w sobotę 8 października, zapraszamy do Białego Królika na wyjątkową kolację na 4 ręce przygotowaną przez szefów Relais & Châteaux Polska: Marcina Popielarza oraz gościa specjalnego Marcina Filipkiewicza* z Hotelu Copernicus z Krakowa.
*Marcin Filipkiewicz to szef kuchni, który doświadczenie zdobywał m.in. we Włoszech i Francji, gotując dla koronowanych głów, dostojników kościelnych, polityków i artystów. Zdobywca odznaczenia tytułu Szefa Roku 2017 Polski Południowej przewodnika Gault & Millau. Od kilku lat związany z Hotelem Copernicus w Krakowie, gdzie łączy różne style gotowania oraz kunsztowną technikę. Ceni sobie również kuchnię polską, którą próbuje odczarować, tworząc dania lekkie i estetyczne.W menu kolacji przeplatać się będą propozycje obydwu szefów, bazujące na produkcie regionalnym (pstrąg z Ojcowa, raki rzeczne, miód rozmarynowy, rokitnik), dopełnionym elementami sezonowymi (ogórki małosolne, grzyby leśne). Wszystkie wykorzystane produkty przygotowane będą metodą zero waste, z poszanowaniem produktu.
FOOD FOR CHANGE MENU
amuse-bouche
pstrąg ojcowski
burak, musztarda, chrzan
starter
śledź po żuławsku
zupa
consommé z ogórków
glony wakame, ogórek, raki rzeczne
danie główne rybne
morszczuk w białym bisque z fasolą i sercówkami
danie główne mięsne
pularda
grzyby leśne, topinambur, kawa
deser
ruchanki z rokitnikiem i migdałami
petits fours:
makaronik krakowski
miód rozmarynowy, jagody leśne
aronia z gorzką czekoladą
cena: 300 zł / os.
(w cenie: woda, kawa / herbata, 2 kieliszki wina oraz serwis)
W ramach kolacji proponujemy Państwu dwa kieliszki wina (wino musujące + do wyboru wino białe lub czerwone). Wszystkie pochodzą z małych, rodzinnych posiadłości, gdzie winogrona uprawiane są zgodnie z tradycją i z szacunkiem do ziemi, z której pochodzą.
Wino musujące:
CANALS & MUNNE, INSUPERABLE, RESERVA, CAVA, HISZPANIA
Wino białe:
MONVIERT, MARTAGONA, SAUVIGNON BLANC, FRIULI COLLI ORIENTALI, WŁOCHY
Wino czerwone:
MONVIERT, MARTAGONA, PINOT NERO, FRIULI COLLI ORIENTALI, WŁOCHY
O inicjatywie Food For ChangeJako stowarzyszenie kucharzy dążących do gotowania lokalnie i sezonowo przez cały rok, w tym szczególnym momencie, Relais & Châteaux pragnie poprzez kulinarne święto zwiększyć świadomość środowiskową społeczeństwa. Co roku w październiku podczas festiwalowych eventów szefowie Relais & Châteaux poświęcają szczególną uwagę zrównoważonej kuchni, przygotowując specjalne menu i mówiąc o swoim ekologicznym zaangażowaniu.
W Białym Króliku skupiamy się przede wszystkim na sezonowym menu bazującym na składnikach od lokalnych dostawców. Budujemy też większą świadomość kuchni roślinnej poprzez menu wegańskie dostępne zarówno w formie degustacyjnej jak i a la carte.
Kolacja Food For Change w Białym Króliku to niepowtarzalna okazja spotkania z dwoma szefami Relais & Châteaux Polska oraz skosztowania wspólnie przez nich stworzonego zrównoważonego menu.
Rezerwacje: restauracja@bialy-krolik.pl , +48 58 351 03 30
Zapraszamy!