Przyszła wiosna, a wraz z nią zmiany, zmiany, zmiany! Ale spokojnie, nie zmieniamy się aż tak bardzo.
Nadal mieszać będziemy w tyglach kuchnie świata - ta kwestia wpisana jest w nasze DNA i istnieć będzie wraz z nami, czyli dopóki dla Was gotujemy.
Co w takim razie jest na rzeczy? Nowa energia prosto z Poznania, czyli witamy na pokładzie Michała Stężalskiego, który przejął w TYGLACH ster Szefa Kuchni.
Co Wam zaproponuje, czym Was zaskoczy? Tego dowiecie się najszybciej podczas kolacji deustacyjnej, która będzie preludium do wprowadzenia nowego menu wiosna-lato 2022.
Czy to koniec niespodzianek? Absolutnie nie. Otóż ten niezwykły wieczór uświetni Wam oraz nam wyjątkowa postać świata win - Matias Glusman.
___________________________
Michał StężalskiSwoje pierwsze kroki stawiał w Hotelu Poznań (obecny Novotel Poznań Centrum), potem pracował jako szef kuchni w restauracji Le Palais du Jardin w Poznaniu i Szara Gęś w Krakowie. Znany jest także jako właściciel i szef kuchni bistro Nonna Fela i Tej Pyza w Poznaniu. Jego umiejętności definiują także zdobyte nagrody i wyróżnienia:
- AIG PRIX 2020: Prix au Chef de LAvenir / Nagroda Szefa Przyszłości.
- 3. miejsce polskiej selekcji Bocuse dOr Poland 2019.
- Finalista Wine & Food Noble Night 2017.
Matias GlusmanPolak z pochodzenia, urodzony w Argentynie. Kształcił się w Wielkiej Brytanii, a do Polski przyjechał w 2004 r. Posiada stopień Diploma oraz Certified Tutor Wine & Spirit Education Trust (WSET), Associate to the Institute of Wine & Spirits, Fine and Rare Wine Specialist. W 2006 r. jako pierwszy rozpoczął szkolenia WSET w Polsce, a do dziś wykształcił ponad 200 osób na poziomie Intermediate i Advanced; spośród nich wywodzi się wielu czołowych specjalistów na polskim rynku winiarskim. Jest autorem programu oraz od 2012 r. głównym wykładowcą szkoleń sommelierskich prowadzonych pod egidą Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Ambasador marki Cisowianka Perlage, odpowiedzialny za upowszechnianie kultury picia wysokiej jakości wody i rozwój specjalizacji hydrosommelier.