stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT
Zapraszamy na V edycję Koźlaków Bielkowskich, naszej największej regionalnej Biesiady połączonej z Jarmarkiem Produktów Regionalnych i Tradycyjnych. W tym roku zabawę uatrakcyjni... ale nie uprzedzajmy faktów. Nie boimy się pogody, na placu przed browarem wyrośnie hala namiotowa o powierzcni ponad 2000 m kw !

godz. 10.00 - Rozpoczęcie Jarmarku Produktów Regionalnych i Tradycyjnych
godz. 14.00 - 16.30 - Program konkursowo- teatralny dla dzieci pt. "Wokół bajki" w wykonaniu artystów "Teatru Klapa" z Gdańska
godz. 16.45 - Otwarcie Biesiady KOŹLAKÓW BIELKOWSKICH (odszpuntowanie pierwszej beczki)
godz 17.00 - 21.00 - Biesiada w swojskim klimacie - dużo konkursów , śpiewów , toastów i wspólnej zabawy
od 21.00 - Potańcówka bielkowska.
godz. 1.00 - zakończenie imprezy

Bielkowskie Koźlaki to coroczna biesiada, która odbędzie się w sobotę, 06 września 2008 r. w Bielkówku, naprzeciwko browaru AMBER. Już od godziny 10 czynny będzie Jarmark Produktów Regionalnych. O godzinie 16.45 - zgodnie z obyczajem - właściciel browaru w towarzystwie władz samorządowych, właścicieli firm produkujących żywność odszpuntują pierwszą beczkę piwa. Będzie to znak do rozpoczęcia biesiady, która potrwa do... 1 w nocy. Impreza z roku na rok zdobywa coraz większe uznanie publiczności nie tylko z uwagi na dobrą zabawę. Atutem największym są - spożywane przy wspólnym stole - produkty regionalne o niepowtarzalnych smakach. Browar AMBER od pierwszej edycji Koźlaków współpracuje przy ich organizacji z regionalnymi mediami i z firmami skupionymi
w Pomorskim Klubie Dobrej Marki a obecnie w Stowarzyszeniu Żywność z Pomorza
(ZM Nowak, GS Żukowo, Mielnik, Nata, , OSM Stargard). Zaproszono także najmniejszych producentów (serowarów, miodziarzy, nalewkarzy) oferując im bezpłatnie miejsce do promocji i sprzedaży tradycyjnych produktów.

Jarmark Regionalnych Produktów to spotkanie połączone z prezentacją dorobku producentów, wytwórców, artystów i rzemieślników zrzeszonych przy Kołach Gospodyń Wiejskich naszego regionu. Prezentują oni ludową i tradycyjną twórczość opartą na tradycjach tego regionu, charakterystyczną dla tych terenów, ich historii i kultury. Wielu z nich jest także producentami wspaniałych, tradycyjnych potraw, które powstają w oparciu o mało popularne, lecz bardzo tradycyjne przepisy. Chwalimy się, że potrawy te pochodzą
z naszego regionu, że powstają w oparciu o jego bogate zasoby, tradycyjne metody produkcji ale - są one wciąż niewystarczająco docenionymi symbolami, elementami regionalnej promocji. Czynimy coraz więcej, aby sytuacja się zmieniła.

Impreza jako jedna z nielicznych w kraju posiada rekomendację międzynarodowej organizacji Slow Food (www.slowfood.pl) wspierającej regionalne tradycje kulinarne i bioróżnorodność.

Publiczność jak co roku i tym razem będzie miała okazję zajadać się potrawami z Kaszub, Kociewia, Żuław i innych regionów Pomorza. Popijać znakomitym piwem "KOŹLAK", "Żywe", "Złote Lwy" i najnowszym naszym piwem Grand Imperial PORETER bezpośrednio z browaru, w wersji niepasteryzowanej i niefiltrowanej! Dania przyrządzane na oczach publiczności, wedle tradycyjnych receptur ze świeżych naturalnych składników, spożywane na świeżym powietrzu, zakrapiane pomorskim, złotym napojem miejmy nadzieję i tym razem smakować będą wyśmienicie.

Patronat: Slow Food Polska, Urząd Marszałkowski Woj. Pomorskiego, Starostwo Powiatu Gdańskiego

Jak dojechać na Koźlaki

Z Gdańska - przystanek przy Dworcu PKS - linia 876 (czas przejazdu ok. 45 minut)
9.15, 10.15, 11.15, 12.15, 13.15, 14.15, 15.15, 16.15, 17.15, 18.30, 19.55, 21.20

Powrót do Gdańska
12.04, 13.04, 14.04, 15.04, 16.09, 17.25, 18.55, 20.25, 21.55 dwa dodatkowe kursy 22.40, 00.00

Przeczytaj także