Witamy na kursie gotowania poświęconym kuchni włoskiej z regionu Bologny! Kuchnia bolońska jest znana z wyjątkowych smaków, aromatów i wysokiej jakości składników, które są wykorzystywane do przygotowania tradycyjnych potraw z tego regionu. Kuchnia bolońska to jedna z najbardziej wpływowych kuchni włoskich i jest znana na całym świecie z niezwykłych dań, takich jak spaghetti bolognese czy lasagna. Region ten słynie z takich produktów jak mięso, makarony, sery i wino, które są wykorzystywane w wielu tradycyjnych potrawach.
Podczas kursu nauczymy się jak przygotować Lasagna verde al forno, czyli klasyczne danie z warstwami szpinakowego makaronu, mięsa i sosu pomidorowego, pokrytego beszamelem i serem. Następnie przystąpimy do przygotowania Cotoletta petroniana, czyli kotlet schabowy z suszonymi pomidorami, serem i szynką parmeńską. Kolejnym daniem na naszym kursie będzie Balanzoni, czyli pierogi z mięsem i ricottą, podawane z sosem pomidorowym. Następnie przygotujemy Tigelle, czyli tradycyjne małe placki piigelle, czyli tradycyjne małe placki pieczone na specjalnej kamiennej płycie, które są popularne na całym regionie Emilia-Romania.
Co przygotujemy? - Lasagna verde al forno (zielona lasagne z ragu)
- Cotoletta petroniana (panierowany kotlet z sosem) - Balanzoni (bolońskie pierożki) - Tigelle (rodzaj podpmłomyków)
Bonus: - Zajęcia rozpoczniemy od krótkiego wstępu na temat tradycyjnej kuchni, historii oraz ciekawostek. - Dostęp do zamkniętej grupy Skōma Food Club.
Co zapewniamy: - Poczęstunek kieliszkiem Prosecco!
- Broszurę z przepisami
- Fartuch, który możesz zabrać do domu - Wszystkie składniki niezbędne do przygotowania dań - Zmywanie naczyń!
Kto prowadzi: Mariusz Buller
Co musisz przynieść: - Buty na płaskiej podeszwie
- Wskazane są długie spodnie i bluzka z długim rękawem
- Plastikowe naczynia bądź słoiki, aby zabrać na wynos pozostałe dania.
Alergie i ograniczenia dietetyczne: Tam gdzie jest to możliwie chętnie zmieniamy przepisy. Niektóre warsztaty będą jednak nieodpowiednie dla osób ze szczególnymi nietolerancjami. Zadzwoń do nas, aby omówić wszelkie istotne alergeny z członkiem zespołu: 507 776 778.