Kuchnia staropolska z czasów Gierka, sól na kartki i abstynencja do trzynastej. KUCHNIA W PRL - nie tylko wielbicieli kotletów jajecznych i parówek z nutrii zapraszamy do ECS na konferencję, która odbędzie się w dniach 4-5 czerwca 2022 roku. Udział zapowiedzieli badacze z całej Polski.
- Władze PRL chciały dotrzeć przez żołądki do serc i dusz Polaków, co dawało różne rezultaty - mówi dr Grzegorz Piotrowski z Wydziału Naukowego ECS. - Temat traktujemy szeroko, interesuje nas obyczajowość, wzornictwo, a nawet film. Zajrzymy do książek kucharskich i barów mlecznych.
Podyskutujemy o tym, jak zdobywano żywność i promowano nowe zwyczaje żywieniowe. Przyjrzymy się gościnności i wspomnimy walkę o meble. Oczywiście nie zapomnimy o Stoczni Gdańskiej zwanej "matką karmicielką". Ciekawe, gdzie, jak i co jedli stoczniowcy?
transmisja online | youtube.com/ecsgdapl, fb.com/ecsgdansk