stat
Impreza już się odbyła

Podstawy Sushi

Japonia to miejsce magicznie, niejednokrotnie niezrozumiałe dla nas Europejczyków ze względu na duże rozbieżności kulturowe. Wiele historii które opowiem związane z kulturą japońską, będą naprawdę dla wielu uczestników opowieściami z kręgu baśni. Prawda jest taka, że Japonia tak naprawdę, to miejsce na świecie, gdzie nie ma rzeczy niemożliwych.

paź 12

sobota, g. 10:00 - 13:30

Gdańsk,
Wstęp wolny
paź 18

piątek, g. 18:00

Gdańsk,
bilety 299 zł
Na naszych warsztatach sushi podzielimy się wiedzą jak w prosty sposób można przygotować podstawowe formy sushi nigiri i maki w różnych stylach. Opowiem historię powstania sushi, a zakończymy na wspólnej kolacji przygotowanej przez uczestników warsztatów. Wprowadzę w specyfikę kuchni japońskiej i zdradzę tajniki etykiety. Podczas wspólnego spotkania zdradzę tajniki przygotowania ryżu, filetowania ryb, oraz samodzielnego przygotowania sushi. Nauczę jak komponować prawidłowy zestaw sushi, jak nazywać poszczególne składniki a całość będzie poprowadzona w luźnej niezobowiązującej atmosferze. Przygotujemy również zupę Miso-shiru, która jest jedną z najbardziej charakterystycznych zup z kraju kwitnącej wiśni.

Co zrobimy:
Zupa Miso-shiru
Nigiri - czyli sushi formowane w dłoni, z rożnymi dodatkami:
Ebi - gotowana krewetka
Tako - gotowana ośmiornica
Sake - łosoś
Maki czyli formę rolek
Salmon maki z łososiem
Tekka maki z tuńczykiem
Kappa maki z ogórkiem i sezamem
Oshinko maki z marynowaną rzepą daikon
Futo maki z marynowaną tykwą, łososiem, awokado, serkiem, ogórkiem
Sake teriyaki z marynowaną skórą łososia