stat
Impreza już się odbyła

Podstawy czekolady - warsztaty Opinie (2)

Historia czekolady, a tak na prawdę kakaowca, sięga V wieku naszej ery. Podwaliny pod produkt, który uwielbia znacząca większość z nas, położyli Majowie, którzy na terenach obecnego Meksyku rozpoczęli uprawę tej rośliny. Kakao trafiło dopiero tysiąc lat później na stary kontynent. I tu historia nabiera tempa.

wrz 20-21

piątek - sobota, g. 10:00 - 10:00

Gdańsk,
Wstęp wolny
lis 14-15

czwartek - piątek, g. 12:00 - 18:00

Gdańsk,
Wstęp wolny
W 1777 w Barcelonie powstaje pierwsza fabryka czekolady. W 1847 zostaje wprowadzona do sprzedaży pierwsza tabliczka czekolady. W 1875 metodą prób i błędów zostaje wyprodukowana mleczna czekolada. 4 lata później Lindt dokonuje rewolucji organoleptycznej: powstaje pierwsza konsza - urządzenie, dzięki któremu tak a nie inaczej odczuwamy teksturę i smak czekolady w ustach. Na zajęciach opowiem jaką rolę pełnią poszczególne składniki w czekoladzie, obalimy mit % oznaczenia kakao na opakowaniach. Dowiemy się czym jest czekolada Origin, jakie gatunki kakaowca są poszukiwane.

Doświadczalnie zatemperujemy samo masło kakaowe. Rozpuścimy i w kontrolowany sposób przeprowadzimy ponowną krystalizację czekolady. A nabywszy te umiejętności - stworzymy kilka czekoladowych lizaków, trufli, pięknych pralin oraz własną unikatową tabliczkę czekolady. Dowiemy się czym jest ganache, jak go emulgować i jak unikać błędów w jego produkcji.

Moim celem jest zmiana postrzegania czekolady. Po tych zajęciach tabliczka czekolady na sklepowej półce będzie mieć dla nas znacznie więcej zastosowań niż dotychczas. A jeśli nie znajdziemy czasu by ją przetworzyć - podpowiem po jaką czekoladę sięgać i gdzie ją zdobyć.

Wykonamy:
lizak ażurowy z owocami liofilizowanymi
trufla w korpusie
łom czekoladowy z liofilizowanymi owocami
podstawowy ganache (prosta formowana pralina)

Kto prowadzi?
Krzysztof Ilnicki
Absolwent Thames Valley University w Londynie na kierunku Międzynarodowych Sztuk Kulinarnych, pracował jako szef cukierni w Urban Caprice - wiodącej firmie eventowej w Wielkiej Brytanii. Od 2006 piastował stanowisko zastępcy szefa cukierni we flagowej restauracji Marco Pierre White'a - Mirabelle (1 gwiazdka Michelin). W latach 2008-2009 prowadził cukiernią w restauracji Hakkasan w Londynie (1 gwiazdka Michelin, 19 pozycja w światowym rankingu w 2007 i 2008). Był także szefem cukierni w hotelu Sheraton w Sopocie. Obecnie jest instruktorem w Akademii Czekolady Barry Callebaut.