Specjalne piwo uwarzone przez piwowarów Brovarni Hotelu Gdańsk, ściśle nawiązuje do gdańskich dożynek piwnych i śmiało można powiedzieć, że jest kontynuacją gdańskiej tradycji chmielenia świeżymi szyszkami piw warzonych w okresie zbiorów chmielu.
Ówcześni piwowarzy używali świeżych szyszek chmielowych, do chmielenia swoich piw podczas ich zbiorów. Hotel Gdańsk Bovarnia jako kontynuator gdańskich tradycji, również odniósł się do tej tradycji.
Główny piwowar dopatrywał przebiegu chmielobrania, osobiście wybierając szyszki chmielu, które jego zdaniem będą najlepszą przyprawą dla tego niezwykłego piwa.
Wybór piwowara padł na chmiel lubelski, który nazywany jest cesarzem polskiego chmielarstwa. Jest to najbardziej szlachetny z polskich chmieli aromatycznych. Efektem tych działań jest piwo jasne, które charakteryzuje się zrównoważonym balansem pomiędzy bazą słodową - czyli treścią piwa, a jego łagodną, ale złożoną chmielowością. Użycie świeżego chmielu odpowiada za ziołowy smak tego piwa, goryczka pozostaje jednak w tle, przy kolejnych łykach piwa coraz mocniej uwydatniając się.