stat
Impreza już się odbyła

Zapraszamy na ekskluzywną kolację urodzinową restauracji Biały Królik. Nasi Szefowie, Rafał Koziorzemski i Marcin Popielarz, oraz Goście - wybitni szefowie kuchni młodego pokolenia: Wojciech Korfel (restauracja Prologue w Gdańsku) oraz Przemysław Klima (restauracja Bolttigiera 1881 z Krakowa) przygotują ekskluzywne 6-daniowe menu oparte na polskich produktach.

W programie:
- letni koktajl w ogrodzie Quadrille z muzyką na żywo,
- kolacja degustacyjna połączona z pairingiem szampana Ruinart
oraz wernisaż prac Zuli i Mariana Strzeleckich.

Menu:

amuse-bouche
pstrąg / emulsja z ostryg / kiełki / granita ze szczawiu
(Wojciech Korfel)

przystawka:
wędzony jesiotr z koprem i cebulą
(Marcin Popielarz)

zupa:
krem z czosnku niedźwiedziego / kozi ser / czyściec bulwiasty / pędy świerku
(Wojciech Korfel)

middle course:
gazowany poncz z rdestowca
(Rafał Koziorzemski)

danie główne:
halibut z groszkiem, belugą i szczawiem
(Przemek Klima)

deser:
sernik na zimno z rabarbarem
(Rafał Koziorzemski)

petit fours:
frużelina truskawkowa (Marcin Popielarz),
białe szparagi z paloną czekoladą (Rafał Koziorzemski)
ganache rozmarynowy (Wojciech Korfel)
tartaletka tofi z rabarbarem (Przemek Klima)

Ruinart to najstarszy dom szampański założony w 1729 r. w Reims, kiedy to Nicolas Ruinart - sukiennik, zainspirowany przez swego wuja - mnicha Dom Ruinarta, założył w Reims pierwszy kantor handlujący winem szampańskim. Jego zmysł biznesowy okazał się słuszny - po sześciu latach zrezygnował z handlu tkaninami na rzecz obiecujących szampanów. Chlubę producenta stanowią 8-kilometrowe, zabytkowe, trzypoziomowe, kredowe piwnice, usytuowane na głębokości 30 metrów, które zapewniają szampanowi optymalne warunki fermentacji i dojrzewania - stabilną temperaturę, brak wibracji i idealny poziom wilgotności powietrza. Szampany Ruinart, których roczna sprzedaż wynosi ok. 3,5 mln butelek, charakteryzują się wyraźnym rysem Chardonnay, pełnym smakiem, finezją i równowagą, a także charakterystycznym kształtem butelki i pięknymi, artystycznymi opakowaniami. W trakcie eventu Goście Białego Królika będą mieli okazję spróbować takich szampanów jak:
R DE RUINART, RUINART BLANC DE BLANCS, RUINART ROSE.

Zula i Marian Strzeleccy to małżeństwo artystów, których początki twórczości sięgają lat 50-tych XX wieku. W centrum ich zainteresowań znajdowała się tkanina, którą przedstawiali w przeróżnych formach: wielkoformatowe kołtryny, kilimy, makaty, kurdybany, kurtyny, stroje, pasy słuckie, tkaniny malowane. Artystyczny dom otwarty, który prowadzili w Sopocie, był miejscem spotkań wybitnych polskich twórców. W Białym Króliku wyeksponowane zostaną jedne z najbardziej charakterystycznych prac Państwa Strzeleckich.
 

Informacja o biletach

  • Kontakt
    58 351-03-30
Rezerwacja: restauracja@bialy-krolik.pl, +48 58 351 03 30

Przeczytaj także