stat
Wydarzenie już się odbyło

Sekrety dawnej gdańskiej kuchni świątecznej

1 grudnia 2022 roku w Ratuszu Głównego Miasta w ramach projektu Czwartki w Muzeum Gdańska odbędzie się spotkanie z Aleksandrą Kucharską i Katarzyną Fiszer, autorkami książki "Smaki Gdańska". Podczas otwartej prelekcji przybliżone zostaną arkana kuchni świątecznej i najciekawsze przepisy kulinarne związane z celebracją Świąt Bożego Narodzenia.

lip 14

niedziela, g. 11:15 - 13:15

Gdańsk, ul. Toruńska 1
bilety 20 zł
ulgowy 1-12 zł
wrz 13-15

piątek - niedziela, g. 10:00 - 17:00

Wstęp wolny
Po prelekcji będzie można nabyć publikację "Smaki Gdańska". Książka powstała w wyniku połączenia zamiłowania do jedzenia, historii i piękna. Z pasji obydwu autorek do odtwarzania potraw z dawnych przepisów jak i uwieczniania ich w kadrach nawiązujących do dawnych obrazów. Publikacja jest albumem kulinarnym, który zawiera ponad sto przepisów przetłumaczonych, przeliczonych i opracowanych tak by można je było wykonać we współczesnej kuchni.

Limit miejsc na spotkaniu wynosi 100 osób. Nie jest ono objęte wymogiem rezerwacji miejsc.


Cena publikacji: 100,00 zł / płatność gotówką
Dodatkowe informacje / biogramy
Tytuł: "Smaki Gdańska odtworzone na podstawie XIX-wiecznej "Gdańskiej książki kucharskiej" w nowej odsłonie opisały i zilustrowały Aleksandra Kucharska i Katarzyna Fiszer ku uciesze kolejnych pokoleń smakoszy"
Wydawnictwo: BernaSmaki Gdańska rdinum / Pelplin
Ilość stron: 256

Autorki:

Katarzyna Fiszer - fotograf i stylistka, założycielka firmy Food&Light. Specjalizuje się w fotografii produktowej i kulinarnej, uczy fotografii reklamowej.

Aleksandra Kucharska - muzealniczka pracująca w Muzeum Morskim, rekonstruktorka historyczna w grupie Garnizon Gdańsk, kucharka-amatorka, pasjonatka dawnej kuchni.