stat
Impreza już się odbyła

Śledzik Gdańskiej Wytwórni Historycznych Smaków

Jesteś z Trójmiasta, to jedz śledzie. Śledzie to ryby, która mają liczne właściwości i wartości odżywcze. Nie dostarczają zbyt wielu kalorii (kcal), mimo że są bogate w tłuszcze. Jednak są to zdrowe tłuszcze - wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (WNKT), które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Wspomagają one odporność, pomagają zapobiegać chorobom serca, regulują ciśnienie tętnicze krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Poza tym wzmacniają kości i wspomagają pracę oczu. Śledzie, dzięki zawartości kwasów omega-3, wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację.

Śledzie są bogatym źródłem witaminy A, witaminy D oraz witaminy E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe. Śledzie powinny więc jadać osoby cierpiące na choroby układu krążenia. W śledziach jest też sporo witaminy B6 (100 g ryby pokrywa w 20 proc. dzienne zapotrzebowanie na B6) oraz witaminy B12 (jej zawartość w 100 g przewyższa dzienne zapotrzebowanie aż czterokrotnie). Śledzie dostarczają także dużo żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu.

Na przekór lobby importerów pangi zapraszamy na śledzia i stopkę 40% esencji z orkiszu.
Dostępne: 18-19.02 oraz w śledzika 21.02.

Zaczynamy:
a) śledź marynowany w winie czyli południowobałtycki street food: Fischbrötchen po gdańsku,
b) wytęskniona sałatka babci Marianny z jajeczkiem, 
c) klasyczny śledź w oliwie, z cebulką,
oraz jakże postny obiad:
KWINTESENCJA kuchni pomorskiej czyli... solony śledź w śmietanie, z cebulką, jabłkiem i pólkami.

Ceny: abc po 15, a+b+c 40, obiad z pólkami 30.
Rybka lubi pływać?
Tylko teraz 40 ml gdańskiego sznapsa orkiszowego od Andrzej Balas po 10 zł, 0.7 za 125.
W poniedziałek nieczynne
Rezerwacje 602 218 817