W spotkaniu prowadzonym przez Michała Ślubowskiego (Gedanarium), wezmą udział autorki publikacji "Smaki Gdańska": Aleksandra Kucharska i Katarzyna Fiszer.
Wskazanie jak gotować, piec i marynować na smaczny sposób zgodnie ze sprawdzonymi przepisami dzięki pięćdziesięcioletniemu doświadczeniu... - tak brzmiał podtytuł legendarnej "Gdańskiej książki kulinarnej" Marie Rosnack, wydanej po raz pierwszy w 1858 roku. Autorka wykreowała wówczas wiele scenariuszy na każdą okazję: zarówno na wystawne przyjęcia, jak i na czas wstrzemięźliwości i postu, czy leczenia i rekonwalescencji.
Po ponad 160 latach dwie pasjonatki gotowania Katarzyna Fiszer i Aleksandra Kucharska powróciły do przepisów Rosnack, przygotowując książkę Smaki Gdańska, inspirowaną przepisami swojej poprzedniczki.
Publikacja "Smaki Gdańska" powstała w wyniku połączenia zamiłowania do jedzenia, historii i piękna. Z pasji obydwu autorek do odtwarzania potraw z dawnych przepisów jak i uwieczniania ich w kadrach nawiązujących do dawnych obrazów. Tak narodziła się koncepcja rekonstrukcji wybranych receptur i ich fotograficznego zapisu w formie martwych natur. A wszystko to z chęci przybliżenia dawnej kuchni w przystępnej i zrozumiałej dla współczesnego odbiorcy formie.
Smacznego!
Sponsorzy i partnerzy książki: Międzynarodowe Targi Gdańskie, Muzeum Gdańska, Urząd Miasta Gdańska.
Biogramy:
Katarzyna Fiszer fotograf i stylistka, założycielka firmy Food&Light. Specjalizuje się w fotografii produktowej i kulinarnej, uczy fotografii reklamowej.
Aleksandra Kucharska muzealniczka pracująca w Muzeum Morskim, rekonstruktorka historyczna w grupie Garnizon Gdańsk, kucharka-amatorka, pasjonatka dawnej kuchni.
Michał Ślubowski historyk, przewodnik, twórca inicjatywy Gedanarium, poświęconej historii Gdańska i życiu jego mieszkańców.