W imieniu organizatorów serdecznie zapraszamy na "Świętomięs Polski" do Gdańska! To już trzecia edycja tej jednej z najważniejszych imprez propagujących ideę zdrowego żywienia w oparciu o mięso i jego przetwory.
Wydarzenie, które w Gdańsku odbędzie się w dniach 10-11 sierpnia 2013 r. będzie stanowić jedno wielkie, dynamiczne widowisko rozgrywające się równocześnie na kilku, kilkunastu planach. Zgromadzona publiczność będzie mogła podziwiać prezentacje artystyczne i popisy sportowe, uczestniczyć w pokazach kulinarnych, degustować, smakować najróżniejsze mięsne potrawy, spotykają się z konsultantami, by porozmawiać na temat wartości odżywczych i diecie, a wreszcie zaprosić własne dzieci do wielu punktów animacyjnych.
To co odróżnia "Świętomięs Polski" od innych tego typu wydarzeń to właśnie jego spektakularny charakter, te nieustające akcje happeningowe, korowody i parady, dobór artystów, nie tylko tych znanych ale także uwzględniający lokalne gusta, jak również, co ważne, regionalna kuchnia związana z obszarem wydarzeń. W krajobraz imprezy wpisały się już na stałe "Kocioł Świętomięsny" czyli wielki gar do gotowania drobiowo-wieprzowo-wołowej strawy, warsztaty kulinarne - porady praktyczne z udziałem mistrzów sztuki, Zagroda Młodych Hodowców, w której dzieci wymalowują najrozmaitsze profile zwierząt hodowlanych, strefa Mięso dla Zdrowia, strefa Mięso dla Sportu, gdzie można nie tylko podziwiać zmagania sportowe, ale też wziąć udzia³ w zajęciach rekreacyjnych oraz obszar Sceny Ludowej, na którym działają nie tylko zespoły folklorystyczne ale też obowiązuje smaczna kuchnia regionalna.
Tegoroczny "Świętomięs Polski" będzie również miał charakter szczególny. Jeśli w Poznaniu o wyjątkowości imprezy stanowili m.in. ministrowie krajów Unii Europejskiej, którzy zaszczycili swoją obecnością z racji polskiej prezydencji UE, a w Chorzowie były to tłumy mięsnych smakoszy, przybywający ze wszystkich stron Śląska, w Gdańsku sukces będzie polegał zapewne na masowym udziale w imprezie turystów z kraju i z zagranicy, odwiedzających w tym czasie Jarmark Św. Dominika.
Przez dwa dni, w sobotę i niedzielę, 10 i 11 sierpnia, będziemy gościć na słynnym Długim Targu, w sercu gdańskiej starówki oraz na przyległych uliczkach. Znajdą tu miejsce wszystkie najważniejsze obszary tematyczne imprezy, wsparte bogatym programem artystycznym.
Nowością tegorocznej edycji jest przeniesienie części aktywności na plażę. Na plaży w Brzeźnie, 10 sierpnia, zorganizowanie zostanie strefa sportowa "Świętomięsa". Turnieje plażowych dyscyplin: siatkówki, koszykówki i piłki nożnej, a nawet rugby oraz zajęcia rekreacyjne i pokazy ratownictwa wodnego, przy akompaniamencie zespołów muzycznych na scenie przy molo i obfitym poczęstunku w postaci grillowych przysmaków mięsnych, oraz możliwość skorzystania z porad dietetyków w "Mięsnej Wszechnicy" i zabawa z dziećmi z "Zagrodzie Młodych Hodowców" będą stanowić nie lada atrakcję dla wczasowiczów.
PROGRAM:
Dzień Pierwszy 10 sierpnia 2013
Długi Targ, Brama Zielona, 12:00 - 20:00
12:00 - 18:00 Mięsne Porady Praktyczne, Warsztaty Kulinarne, degustacje
12:00 - 17:00 Kocioł Świętomięsny, poczęstunek Strawą Świętomięsną
12:00 - 18:00 Kiełbasa z Kutra, akcja happeningowa, degustacje
12:00 - 20:00 Występy artystyczne
16:00 Żuki
18:00 Czeremszyna
Targ Węglowy (przy Drzewku Milenijnym), 12:00 - 18:00
- Patelnia Świętomięsna
- Mięsna Wszechnica, prelekcje i konsultacje z udziałem naukowców
- Zagroda Młodych Hodowców, animacje dla dzieci
- Bezpieczeństwo Mięsa w Polsce, konsultacje
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Targ Węglowy (Katownia), 12:00 - 18:00
- Strefa Wystawców, producenci i hodowcy
Motława, 12:00 - 18:00
- Rejsy Okolicznościowe "Kiełbasa z kutra"
Brzeźno, Molo / Plaża 10:00 - 18:00
- Akademia Artura Siódmiaka, sporty plażowe, rekreacja
- piłka ręczna
- koszykówka
- piłka nożna
- rugby
Turnieje i konkursy z nagrodami, animacje
- Pokazy pływackie i animacje Klubu Morsów
- Pokazy ratownictwa wodnego WOPR
- Występy Artystyczne
10:00 Sweet Band
13:00 Modern Talking Cover
15:00 Buenos Amigos
16:30 Jumbo Africa
- Mięsna Wszechnica na Plaży, konsultacje dietetyków
- Bezpieczeństwo Mięsa w Polsce
- Świętomięs Polski na Plaży, degustacje
- Grill Świętomięsny
- Zagroda Młodych Hodowców na Plaży, animacje dla dzieci
12:00 BRANŻA MIĘSNA A MEDIA.
Wizerunek branży mięsnej w sytuacjach kryzysowych
Konferencja pod k. dr. n. wet. Jacka Leonkiewicza
siedziba Pomorskiej Izby Rzemieślniczej, Małych i Średnich Przedsiębiorstw, Gdańsk, ul. Piwna 1/2
Dzień Drugi 11 sierpnia 2013
Długi Targ, Brama Zielona, 12:00 - 20:00
12:00 - 18:00 Mięsne Porady Praktyczne, Warsztaty Kulinarne, degustacje
12:00 - 18:00 Kocioł Świętomięsny, poczęstunek Strawą Świętomięsną
12:00 - 18:00 Kiełbasa z Kutra, akcja happeningowa, degustacje
12:00 - 20:00 Występy artystyczne
10:00 Program dla dzieci
12:00 "Kubryk'' zespół muzyczny
14:00 Elvis Presley - Piotr Bugzel
15:00 CEREMONIA ŚWIĘTOMIĘSNA
Parada Mięsna cz. I
- Mięsny Rejs Galeonem
Część Oficjalna
Parada Mięsna cz. II
Zespół Pieśni i Tańca ,,Bazuny''
15:15 - 16:30 VIP Cocktail, Dwór Artusa
16:00 Kabaret OTTO
18:30 CARPE DIEM
Targ Węglowy (przy Drzewku Milenijnym), 12:00 - 18:00
- Patelnia Świętomięsna
- Mięsna Wszechnica, prelekcje i konsultacje z udziałem naukowców
- Zagroda Młodych Hodowców, animacje dla dzieci
- Bezpieczeństwo Mięsa w Polsce, konsultacje
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Targ Węglowy (Katownia), 12:00 - 18:00
- Strefa Wystawców, producenci i hodowcy
Motława, 12:00 - 18:00
- Rejsy Okolicznościowe "Kiełbasa z kutra"
12:00 - 20:00 VIP SALON
siedziba Pomorskiej Izby Rzemieślniczej, Małych i Średnich Przedsiębiorstw
Gdańsk, ul. Piwna 1/2