stat
Impreza już się odbyła
Aktualna edycja:
Jarmark Św. Dominika 2024

Uczta Neptuna

Wydarzenie w ramach

Serdecznie zapraszamy na uroczystą inaugurację imprezy "Uczta u Neptuna- Mięso z Pomorza", które już na stałe wpisało się w kalendarz Jarmarku Dominikańskiego. Wydarzenie odbędzie się w tym roku przed historyczną Katownią przy Długim Targu 1. Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP przygotowało dla miłośników mięsa czerwonego wiele atrakcji.

maj 5

niedziela, g. 12:00 - 16:00

Sopot,
maj 26

niedziela, g. 16:00 - 19:00

Sopot,
Poza tradycyjną degustacją kiełbas, karkówki czy kaszanki będzie można skosztować hot- dogi, burgery wieprzowo-wołowe oraz steki i szarpaną wieprzowinę. Po raz pierwszy dla dzieci przygotowano także słodki stół z produktami w kształcie świnek oraz byków. Na rozpoczęciu pojawi się m.in. Janusz Rodziewicz- prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, Janusz Walczak- przewodniczący Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, Piotr Ziemann- wiceprezes SRW RP, konferencję poprowadzi Robert Bochenko znany propagator kulinarny.

Uczta u Neptuna ma na celu propagowanie spożywania mięsa wieprzowego i wołowego. Na degustacji pojawią się produkty z lokalnego zakładu mięsnego. W ramach działania zostanie wydane kilkadziesiąt tysięcy porcji mięsa wieprzowego i wołowego. Uczestnicy poza przetworami mięsnymi będą kosztowali świnię z rożna i byka z rożna.

Program
15 sierpnia
12:00 oficjalne rozpoczęcie Uczty u Neptuna
12:15 degustacja gulaszu wieprzowo-wołowego
12:15-18:00 degustacja mięsa przyrządzonego na grillu (wieprzowina, wołowina)
14:00 degustacja świni rasy polskiej przyrządzonej na rożnie
18:00 zakończenie pierwszego dnia akcji promocyjnej
16 sierpnia
11:00 rozpoczęcie drugiego dnia Uczty u Neptuna
11:15 degustacja gulaszu wieprzowo-wołowego
11:15-14:00 degustacja mięsa przyrządzonego na grillu (wieprzowina, wołowina)
14:00 degustacja byka przyrządzonego na rożnie
17:00 zakończenie akcji promocyjnej