Krewetki cenione są za wyśmienity smak, jak również za wartości odżywcze i niską kaloryczność. To słodkowodne i morskie skorupiaki, jest ich ponad 2000 gatunków. Występują w wodach całego świata. Warsztaty będą w całości poświęcone krewetkom.
Dowiecie się jak się je poławia, segreguje i z jakiego miejsca na świecie krewetki są najlepsze. Przygotujemy różne rozmiary krewetek, od małych po naprawdę duże sztuki. Nauczycie się jak oczyszczamy i obieramy krewetki, gdzie kupować i na co warto zwracać uwagę podczas zakupów, tak aby dania które z nich przygotujecie były naprawdę wyjątkowe. Poznacie różne techniki kulinarne, które pozwolą Wam na nowo odkryć te fantastyczne skorupiaki.
Przygotujemy ceviche z krewetek i mango
koktajl z krewetek w wersji meksykańskiej
krewetki z ryżem, pomidorami, kiełbasą chorizo, papryką i
sałata z krewetkami sous vide z wędzoną papryką, awokado, pomarańczami z mini bułeczkami maślanymi
pierożki gotowane na parze z krewetkami, trawą cytrynową, chili, imbirem i kwaśno-ostrym dresingiem
tempura z krewetkami i sosem z yuzu i togarashi
dzikie krewetki z grilla z bazyliowym aioli
Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).