W kuchni Tajowie szukają harmonii która jest uznana przez nich za istotę udanego i spełnionego życia. Dania powinny być ostre, słodkie, gorzkie, kwaśne i słone zarazem. Kuchnia tajska jest dosyć specyficzna, bazuję w dużej mierze na naturalnym bogactwie przypraw i ziół.
Prowadzący: Kamil Sadkowski
Czas trwania: 4 h
Przygotujemy:> Cha Yen (tajska zimna herbata)
> Pia Sot ( świeże spring rools z sosem chili-limonkowym)
> Saeng Wa (krewetki z grilla z sosem z tamaryndowca i chili)
> Tom Kha Talay (ostra zupa tajska z krewetkami, kalmarami, mlekiem kokosowym, trawą cytrynową i kolendrą)
> Knom Jeeb Koong (pierożki z krewetkami i mięsem gotowane na parze z dressingiem)
> Plaa Thawt Lat Phrik (ryba w całości smażona w głębokim tłuszczu z sosem chili)
> Khao Niao Ping Sai Kluai (ryż z mango pieczony w liściu bananowca)
-> na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie.
-> po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.