Zjeżdżając do Toskanii zboczami Apeninów dostrzegamy, że niebo nabiera tu magicznej śródziemnomorskiej barwy. Łagodne wzgórza pocięte są precyzyjną siatką pól i winnic, przyrodę uszlachetnia praca i inteligencja ludzi, a między polami rozrzucone są wytwórnie win, tłocznie oliwy i najprzeróżniejsze warsztaty.
Prowadzenie: Claudia Filippi-Chodorowska
Czas trwania: 3,5-4 h
Przygotujemy> sedani ripieni (faszerowane łodygi selera naciowego, wołowiną, włoską mortadellą i parmezanem)
> crostini ai fegatini (grzanki z wątróbką, szałwią i kaparami)
> ceostini ai funghi (grzanki z grzybami, czosnkiem i pietruszką)
> insalata di fagioli al. Tonno (sałatka z fasoli z tuńczykiem)
> coniglio in umido (królik z białym winem, ziołami i oliwkami)
> cacciucco alla livornese (zupa z ryb i owoców morza)
> risotto ai funghi (risotto z grzybami)
-> na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie.
-> po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.