Najbardziej charakterystyczną dla Piemontu porą roku jest jesień. Nadchodzi wtedy czas na odkorkowanie pierwszego młodego wina, podczas gdy nad ziemią unosi się gęsta mgła. Jesienią rozpoczyna się polowanie na pierwsze trufle. Biała trufla z Alby jest symbolem gastronomicznego dostatku Piemontu. Najlepsze umbryjskie jedzenie określa się czasami mianem czarnego złota, które odnosi się zarówno do czarnej szynki z dzika, jak i typowych dla tego regionu czarnych trufli.
Prowadzący: Claudia Filippi-Chodorowska
Czas trwania: 3,5-4 h
Przygotujemy:
- risotto aj 4 formaggi w tartufo (risotto z 4 serami i truflami)
- trota tartufata (pstrąg z pieca z truflami)
- medaglioni al. tartufo (medaliony z polędwiczki z włoską szynką, serem i truflami)
- gamberi in salsa tartufata (krewetki w sosie truflowym)
- lasagne con patate e tartufo ( lasagne z ziemniakami i truflami)
-> na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie.
-> po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.