W XIX w. z powodów ekonomicznych do Peru przyjechało wielu Japończyków. Gotowali po swojemu z produktów, które tam były szeroko dostępne. Te dania weszły do kuchni peruwiańskiej. Teraz kuchnia nikkei to nurt kulinarny, który w piękny sposób łączy tradycje kulinarne dwóch narodów.
Prowadzący: Kamil Sadkowski
Czas trwania: 3,5-4 h
Przygotujemy
- tiradito z małży św. Jakuba z marakuja z chrupiącą dynia i shichimi tōgarashi
- smażony kurczak z chipsami z korzenia lotosu i majonezem yuzu-chili
- krewetki moqueca z kolendrowo-limonkowym ryżem
- makaron somen z jeżowcem, krem yuzu i kawiorem tobiko
- pieczony łosoś w sezamowej panierce z ryżem zasmażanym i masłem limonkowym z kawiorem
- escabeche stek (stek Rib Eye), z warzywami escabeche choclo krem kukurydziany
- domowe lody o smaku sezamowo-karmelowym
-> na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie.
-> po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.