stat
Impreza już się odbyła

W XIX w. z powodów ekonomicznych do Peru przyjechało wielu Japończyków. Gotowali po swojemu z produktów, które tam były szeroko dostępne. Te dania weszły do kuchni peruwiańskiej. Teraz kuchnia nikkei to nurt kulinarny, który w piękny sposób łączy tradycje kulinarne dwóch narodów.

cze 14-15

sobota - niedziela, g. 11:00, 13:00, 15:00

Gdynia,
bilety 20 zł
Prowadzący: Kamil Sadkowski
Czas trwania: 3,5-4 h

Przygotujemy

  • tiradito z małży św. Jakuba  z marakuja z chrupiącą dynia i shichimi tōgarashi

  • smażony kurczak z chipsami z korzenia lotosu i majonezem yuzu-chili

  • krewetki moqueca z kolendrowo-limonkowym ryżem

  • makaron somen z jeżowcem, krem yuzu i kawiorem tobiko

  • pieczony łosoś w sezamowej panierce z ryżem zasmażanym i masłem limonkowym z kawiorem

  • escabeche stek (stek Rib Eye), z warzywami escabeche choclo krem kukurydziany

  • domowe lody o smaku sezamowo-karmelowym

-> na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie.
-> po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.

alert Treść tworzona na podstawie materiałów prasowych organizatora.