stat
Impreza już się odbyła

Warsztaty kulinarne (Włoska Emilia i Romania)

Emilia i Romania, dwa losy, dwie dusze, dwa oblicza. W wielkich ośrodkach produkcyjnych Emilii hoduje się świnie i krowy. Głównym sprzętem jest stalowa patelnia. Natomiast w chłopskiej kulturze Romanii dominują mniejsze przedmioty, życie codzienne jest uboższe, zwierzęta drobne gęsi, kury, owce a głównym sprzętem kuchennym jest rozgrzana do czerwoności płytka z terakoty.

paź 11

piątek, g. 18:00

Gdańsk,
bilety 270 zł
paź 19

sobota, g. 10:00

bilety 440 zł
Emilia-Romania jest ojczyzną najsławniejszych włoskich wędlin, przede wszystkim szynek, najsłynniejszego twardego sera Parmigiano Reggiano i najszlachetniejszego na całym świecie octu balsamicznego z Modeny. W Emilii dominują nadziewane potrawy mączne takie jak tortellini, ravioli, cappelletti oraz znane wszystkim lasagne i cannelloni.

Przygotujemy:

  • erbazzone  (tarta ze szpinakiem, ryżem i parmezanem)

  • cappellacci romagnoli con sugo di porcini   (pierożki z ricottą i mortadellą w sosie borowikowym)

  • costine bollite  ( raz pieczone i raz duszone żeberka)

  • melanzane gratinate  (zapiekane bakłażany z parmezanem, czosnkiem i oregano)

  • castagnole  ( pączki dla leniwych)


Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).