stat

W różnych rejonach Chin można spotkać różnorodne produkty w zależności od klimatu i panujących warunków naturalnych. Duże znaczenie dla Chińczyków ma sezonowość produktów oraz to jaki wpływ wywierają na ludzki organizm. Podczas spotkania posmakujecie potraw z różnych regionów Chin.

Prowadzenie: Agnieszka Grabowska
czas trwania 4 h

Przygotujemy
> 拍黄瓜 pāi huángguā klasyczna przekąska z ogórków i chili
> 红烧肉 hóng shāo ròu tradycyjny boczek z Szanghaju, parowany ryż, korzeń lotosu, pak choi, sezam czarny
> biáng bing 面 gruby makaron w stylu prowincji Shaanxi, sos na bazie oleju chili (yóu pō làzi), mielona wieprzowina, pak choi, dymka, kolendra
> 小炒鱿鱼 xiǎo chǎo yóuyú tuby kalmara stir-fry w sosie ostrygowym, czosnek, okra, papryczka chili
> 抄手 chāoshǒu pierożki won ton (gotowane w wodzie) z tofu i grzybami mun
> 煎饺 jiān jiǎo pierożki (smażone) z mielonym kurczakiem i krewetkami
> 包子 bāozi drożdżowe bułeczki (gotowane na parze) z szarpną kaczką w sosie hoisin

-> na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie.
->po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.

alert Treść tworzona na podstawie materiałów prasowych organizatora.

sie 7

czwartek, g. 19:00

Gdańsk,
bilety 189 zł