Francja nazywana jest kolebką sztuki kulinarnej. Kucharze latami doskonalili kunszt kulinarny i śmiało można nazwać ich mistrzami sztuki kulinarnej. Kuchnia francuska jest pełna wysublimowanych smaków. Znajdziecie w tej kuchni wiele niuansów, prostych połączeń smakowych i przede wszystkim nietuzinkowe sposoby podania wielu dań. Kuchnia francuska to nieustanna podróż poprzez wspaniałe smaki i receptury doskonalone przez wieki. Znana i ceniona na całym świecie. Uważana przez wielu za najlepszą na świecie i kolebkę sztuki kulinarnej.
Prowadzenie: Adam Woźniak
Przygotujemy> grillowane sardynki z sosem pistou
> letnie ragout z chorizo i bobem
> tourte de blettes (słodko-słona tarta z botwinką, rodzynkami i orzeszkami pini)
> chłodnik z zielonego groszku z miętą i crème fraîche
> grillowany łosoś z musztardą z Dijon i miodem z gratin z młodych ziemniaków i sałata z malinowym vinaigrette
> pierś z perliczki z konfiturą rabarbarową i zielonymi szparagami
> crepes Suzette (naleśniki z sosem pomarańczowym i likierem Grand Marnier)
-> na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie.
-> po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.