stat

Francja nazywana jest kolebką sztuki kulinarnej. Kucharze latami doskonalili kunszt kulinarny i śmiało można nazwać ich mistrzami sztuki kulinarnej. Kuchnia francuska jest pełna wysublimowanych smaków. Znajdziecie w tej kuchni wiele niuansów, prostych połączeń smakowych i przede wszystkim nietuzinkowe sposoby podania wielu dań.  Kuchnia francuska to nieustanna podróż poprzez wspaniałe smaki i receptury doskonalone przez wieki. Znana i ceniona na całym świecie. Uważana przez wielu za najlepszą na świecie i kolebkę sztuki kulinarnej.

Prowadzenie: Adam Woźniak

Przygotujemy
> grillowane sardynki z sosem pistou
> letnie ragout z chorizo i bobem
> tourte de blettes  (słodko-słona tarta z botwinką, rodzynkami i orzeszkami pini)
> chłodnik z zielonego groszku z miętą i crème fraîche
> grillowany łosoś z musztardą z Dijon i miodem z gratin z młodych ziemniaków i sałata z malinowym vinaigrette
> pierś z perliczki z konfiturą rabarbarową i zielonymi szparagami
> crepes Suzette  (naleśniki z sosem pomarańczowym i likierem Grand Marnier)

-> na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie.
-> po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych
.
maj 16

piątek, g. 11:00 - 20:00

Gdynia,
Wstęp wolny
maj 20

wtorek, g. 18:00

bilety 460 zł