W XIX w. z powodów ekonomicznych do Peru przyjechało wielu Japończyków. Gotowali po swojemu z produktów, które tam były szeroko dostępne. Te dania weszły do kuchni peruwiańskiej. Teraz kuchnia nikkei to nurt kulinarny, który w piękny sposób łączy tradycje kulinarne dwóch narodów.
Przygotujemy:1. tiradito z łososia Mowi z marakuja z chrupiącą dynia i shichimi tōgarashi
2. tuńczyk z grapefruitowym mlekiem tygrysim i serce palmowca
3. krewetki moqueca z kolendrowy-limonkowmy ryżem
4. marynowana pierś kaczki i smażona z piklowanymi cebulkami i dressingiem sanso pepper
5. makaron somen z jeżowcem, krem yuzu i kawiorem tobiko
6. gyutataki (marynowana polędwica wołowa i smażona) z krokietami z ziemniaków i sosem huancaina
7. escabeche stek (stek Rib Eye), z warzywami escabeche choclo krem kukurydziany
8. domowe lody o smaku sezamowo-karmelowym
Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).