Omówimy różnorodne ryby ich właściwości, smak i sposób wykorzystania w kuchni. Uczestnicy mogą także dowiedzieć się, jak rozpoznać świeżość ryby oraz jakie są najlepsze metody przechowywania. Dodatkowo, takie warsztaty mogą promować świadomość ekologiczną poprzez omówienie kwestii zrównoważonego połowu ryb i dbałości o ochronę mórz i oceanów. To nie tylko lekcja gotowania, ale również szansa na zrozumienie znaczenia ekologii i odpowiedzialności społecznej w kontekście jedzenia.
Prowadzenie: Kamil Sadkowski
Czas trwania 3,5-4 h
Przygotujemy> carpaccio z łososia MOWI marynowanego w burakach, solirodem, i sosem chrzanowym
> pieczona belona z musem z jabłek i sosem z rokitnika i miodu
> gotowany raja z domowym zielonym curry i ryżem jaśminowym
> pieczony okoń morski pod solą z ziołowym kremem i soczewicą z chorizo
> śledź smażony w z sosem musztardowym i sałatką z pieczonej dyni i fety
> stek z tuńczyka z chrzanową salsą verde i puree z fioletowych ziemniaków
> sum duszony z cieciorką, kiszoną cytryną, oliwkami i papryką i pieczywem marokańskim
-> na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie.
-> po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.