Nauczycie się podstawowych cięć steków i ich różniących się smaków, jak najlepiej przygotować inne kawałki mięsa. Zobaczycie jak przygotować steka wedle upodobań- rare, medium rare i well done- na podstawie czasu obróbki mięsa, dotyku czy temperatury. Dowiecie się jak uzyskać najlepsze rezultaty przy użyciu piekarnika, patelni i grilla i dlaczego mięso musi odpocząć przed podaniem. Nauczycie się jak przygotować najlepsze dodatki do steków (sosy w wersji na zimno, na ciepło i fresh).
Prowadzenie: Adam Woźniak
Czas trwania: 3,5-4 h
Przygotujemy> Shoulder
> Bavette
> T-Bone
> Rib Eye
Ciekawe sosy i dodatki> ziołowa salsa z chrzanem
> sos pieprzowy
> kremowy sos z whisky
> orientalne chimichurri
> salsa chipotle
> pieczone bataty z majonezem cytrusowym
> ziemniaki Colcannon
> puree z pieczonej pasternaku z wanilią
> sałatka z pieczonych boczniaków
> sałatka z kukurydzy, ogórków z sosem z maślanki
> sałatka z grillowaną dynią i boczniakami
> jarmuż z miętą, dresingiem z orzechów ziemnych
-> na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie.
-> po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.