stat

Nasze warsztaty kulinarne są poświęcone odkrywaniu bogactwa smaków, tradycji i tajemnic tej fascynującej kuchni. To doskonała okazja, aby nauczyć się przygotowywać autentyczne dania, które zachwycą Waszych zmysłów i przyniosą odrobinę orientalnej magii do Waszych kuchni.

Prowadzenie: Kamil Sadkowski
Przygotujemy
> karkadeh (lemoniada z hibiskusa)
> hummus (pasta z ciecierzycy)
> muhammara (pasta z pieczonej papryki, orzechów włoskich, czosnku i oliwy i melasy z granatu)
> baba ghanoush (pasta z pieczonego lub opalanego bakłażana, zmiksowana z tahini, czosnkiem, cytryną i oliwą)
> samak bi-tahineh (zapiekana ryba w sosie sezamowym)
> fattet hummus (ciepłe sycące danie z chlebem pita, ciecierzycą, jogurtem z tahini, orzeszkami i masłem klarowanym)
> kabab koobideh (kebab z jagnięciny z ryżem z szafranem i grillowanymi pomidorami i cebulą)
> falafel (smażone kulki z ciecierzycy)
> qatayef (mini naleśniczki  nadziewane serem i pistacjami i syropem z kwiatów pomarańczy)
>  buza bil-qashtah (domowe lody z pistacjami i wodą różaną)
> dodatki (dwa rodzaje pieczywa arabskiego)

-> na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie.
-> po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.